Počinje projekat vađenja potopljenih nemačkih brodova iz Dunava kod Prahova

U Beogradu je potpisan ugovor vredan 1,5 miliona evra kojim počinje prva faza akcije vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova. Prema rečima ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, potrebno je prvo utvrditi šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, kako bi se sledeće godine počelo i sa vađenjem ratne flotile.

Druga faza projekta vredna je 23 miliona evra, nakon čega će biti omogućeno da reka Dunav bude plovna svih 365 dana u godini.

Ovim ugovorom započinjemo akciju na koju čekamo 75 godina, da konačno imamo Dunav koji će biti plovan kompletnim tokom kroz Srbiju. Prvo da konačno utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da bismo sledeće godine bezbedno mogli da krenemo i sa vađenjem, za šta ćemo da izdvojimo 23 miliona evra, rekla je Mihajlovićeva, koja je dodala da zbog nebezbedne i otežane plovidbe na ovom delu Dunava godišnje gubimo pet miliona evra,

naglasila je ministarka.

Direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, iz čijeg kredita se finansira prva faza, istakla je da projekat ima ne samo širi istorijski značaj, već je važan i za dalji privredni razvoj Srbije.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure prepoznalo je značaj ulaganja u vodni saobraćaj, kao čistiji i bezbedniji vid trasnporta i Srbija je jedina zemlja van EU u kojoj EIB ulaže u vodni saobraćaj. Dunav se nalazi na Panevropskom koridoru i realizacijom ovog projekta doprinećemo da roba brže i efikasnije stigne do zemalja EU, što je značajno za privredu Srbije,

rekla je Negre.

Šefica kancelarije UNDP u Srbiji Fransin Pikap izjavila je da je ovo višedecenijski problem koji će zahvaljujući najviše zalaganju potpredsednice Vlade biti i realizovan.

Vađenjem potpopljene flote unapredićemo bezbednost u plovidbi, boljom zaštitom životne sredine i ekonomskom napretku u pogledu provrednog i turističkog saobraćaja,

rekla je Pikap.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković zahvalio je predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović na zalaganju da se ovaj projekat realizuje, jer će to mnogo značiti svim opštinama u Đerdapskoj klisuri.

Na međunarodnom tenderu posao za izradu projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na pototpljenim nemačkim brodovima dobio je konzorcijum srpskog/nemačko/austrijskih kompanija koje predvode “Mul und partner” i „Milenijum tim“.
Deo konzorcijuma je i produkcija “Za media” koja će filmovati ceo postupak deminiranja i pripreme za vađenje brodova. Film “Tajna dunavskog vilenjaka” koji je snimljen 2011. godine, u produkciji “Za medije”, aktuelizovao je ovu temu, a produkcioni tim tada je otkrio značajne količine eksploziva na potopljenim ratnim brodovima. Direktorka “Za medije” Ana Vojvodić rekla je da je izuzetno ponosna što je ova produkcijska kuća deo ovako značajnog međunarodnog projekta kojim će biti rešen ogroman bezbednosni, plovidbeni i ekološki problem koji datira iz Drugog svetskog rata.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnik Borskog upravnog okruga Vladimir Stanković i predsednici opština Bor, Majdanpek, Kladovo i Negotin: Aleksandar Milikić, Dragan Popović, Saša Nikolić i Vladimir Veličković.

izvor: Ministastvo građevine/Za media, foto: Borski upravni okrug