Počinje takmičenje “Izađi mi na teglu”, karavan u Zaječaru 21. septembra

Nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara “Izađi mi na teglu” u ponedeljak otvara šestu sezonu.

Kravanan kreće 19. avgusta i trajaće sve do 12. oktobra, do kada će obići više od 30 gradova širom Srbije.

Ovogodišnji serijal otvara Brus, pobednik prošlogodišnjeg nadmetanja, a zatim se karavan seli u Vladičin Han, Vlasotince, Niš, Valjevo, Staru Pazovu, Požarevac, Kikindu, Suboticu, Leskovac i druge gradove koji se nalaze na mapi najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu, saopštili su organizatori.

Zaječar će, kao i ranijih godina, domaćin takmičenja biti na dan gradske slave, 21. septembra.

PG Radojković Zaječar – finalisti takmičenja “Izađi mi na teglu 2018”

U proteklih pet sezona karavan “Izađi mi na teglu” obišao je 130 gradova širom Srbije, imao je oko 2.500 takmičarskih ekipa i 15.000 učesnika kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike.

Takmičari su ispekli više od 600.000 komada paprike i napunjeno je oko 25.000 tegli ajvara, a manifestaciju je do kraja pete sezone posetilo čak pola miliona posetilaca. Samo u protekloj sezoni karavan je ostvario rekordnu posetu od oko 200.000 ljudi.

U ovoj, šestoj sezoni, karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra, ukrštajući svoje varjače, napuniti oko 6.000 tegli ajvara.

Takmičarima je kao i uvek sve obezbeđeno, a na učesnicima je samo da ponesu svoje tajne recepte, dobro raspoloženje i da “izađu na teglu”.

Pored takmičarskog dela, kao i svake godine, organizovan je i bogat celodnevni program za posetioce, vredne nagrade za pobednike kao i edukativni dečiji program.

Nagradni fond za ovu sezonu iznosiće oko 2.000.000 dinara.

Od ove sezone, karavan ima i podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao i podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave uz čiju pomoć je pokrenut i putujući Edukativni centar koji ima cilj da kroz seriju predavanja koja obuhvataju različite teme, podstaknu razvoj preduzetništva i edukuju polaznike o načinima za pokretanje sopstvene proizvodnje.

Karavan “Izađi mi na teglu” u ovoj godini pokreće i svoj proizvod po receptu prošlogodišnjeg pobednika. Ajvar po receptu ekipe “Pucke” iz Brusa naći će se u prodaji sa ciljem da posluži kao značajan stimulans za početak jedne uspešne preduzetničke priče.

ekipa “Pucke” Brus

Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte do sada su Leskovac, Kovačica, Bela Palanka, Kanjiža i Brus, a ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron znaće se 12. oktobra kada je veliko finale u Beogradu.