Počinje takmičenje “Izađi mi na teglu”

Nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara “Izađi mi na teglu” počinje danas na Ada Ciganliji u Beogradu, gde će 13. oktobra biti održani i super finale.

Karavan će u naredna dva meseca obići više od 30 gradova širom Srbije, među kojima je i Zaječar, koji se nadmetao i prethodnih godina.

 

Organizatori navode da će ovaj peti jubilarni karavan okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra ukrstiti svoje varjače, ispeći oko 15.000 kg paprike, što je čak 130.000 komada paprike.

Takmičarima u svakom gradu je obezbeđen štand opremljen Smederevcem za pečenje paprika i spremanje ajvara, stolovima, stolicama i svim potrebnim posudama. Svaka ekipa dobija i papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, zatim tegle, drva, ulje, šećer i so.

Prva nagrada u svakom gradu je šporet na kome su takmičari napravili pobednički ajvar i ta ekipa će predstavljati svoj grad u velikom finalu gde se sastaju pobednici iz svakog grada u borbi za titulu najboljeg ajvar majstora u zemlji.

Najbolji u pripremanju nacionalnog specijaliteta prethodnih sezona bili su gradovi Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža.

Ukupan nagradni fond u petoj sezoni karavana Izađi mi na Teglu iznosi preko dva miliona dinara.