Podrška kineskih kompanija obrazovanju u Boru

Predstavnici Grada Bora i kompanija Srbija Ziđin Koper i Ziđin majning, potpisali su ugovor o donaciji udžbenika za 1645 učenika od petog do osmog razreda svih osnovnih škola u Boru. S obzirom na to da su u budžetu grada Bora planirana sredstva za nabavku udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, naredne školske godine roditelji osnovaca neće morati da izdvajaju sredstva za kupovinu udžbenika.

Ugovorom je predviđena i nabavka 3324 školskih rančeve za sve uzraste učenika osnovnih škola. U cilju promocije obrazovanja, pedeset najboljih učenika borskih srednjih škola dobiće jednokratne godišnje stipendije u iznosu od 700 američkih dolara.

Ukupna vrednost donacije je nešto više od 30 miliona dinara, rečeno je još na svečanom potpisivanju ugovora u sali Skupštine grada Bora.

Кompanija je izdvojila značajna sredstva za ulaganje u zaštitu životne sredine, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i druge oblasti, što još jednom dokazuje viziju kompanije, da se zajedno sa svima, razvija na teritoriji Srbije i Bora, ističe zamenik generalnog direktora kompanije „Zijin Кoper“ (Zijin Sopper) Zou Gang.

„U Кini postoji poslovica: „Jaki mladi ljudi će državu učiniti jakom, ukoliko omladina napreduje i država će napredovati“. Zato je ovaj plan i nazvan planom razvoja obrazovanja „Budućnost“. Mi se iskreno nadamo da ćemo dati skroman doprinos razvoju osnovnog obrazovanja u Boru. Кompanija „Zijin koper“ (Zijin copper) će pokrenuti program dodeljivanja stipendija za 50 učenika srednjih stručnih škola. Visina stipendije je 700 američkih dolara po učeniku. Deci, želim srećno odrastanje a gradu Boru još lepšu sutrašnjicu“, dodaje Gang.

Preuzeli smo inicijativu i odgovornost za ekonomski razvoj, stvaranje radnih mesta i podizanje kapaciteta lokalnih zajednica, trudeći se da budemo „izvrsni građani i susedi“ na području projekta, istakao je zamenik generalnog direktora kompanije „Zijin Majning“ Gan Jongang.

„U Кini imamo sličan projekat pod nazivom „Projekat nade“ čija je svrha da pomogne učenicima i stvori uslove za dalje školovanje. Nastojimo da sličnu zamisao realizujemo i u Boru pa smo odlučili da ovaj program nazovemo „Projekat Zijina-a za budući razvoj obrazovanja. Doneli smo odluku da doniramo školske udžbenike za učenike od petog do osmog razreda, kao i školske rančeve za sve učenike osnovnih škola“, dodaje Jongang.

Кompanija je u predhodnom periodu imala dosta razumevanja za oblast zdravstva, socijalne zaštite, brige o deci i omladini a ovim projektom ulaganja u budućnost dece, pokazuju još veću društvenu odgovornost. Zajedničkim radom, u narednom periodu, postavićemo standarde kako i na koji način treba da se ponašaju inostrane kompanije koje posluju na teritoriji naše zemlje, ističe gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić.

„Grad Bor je jedan od gradova u Srbiji sa najvećim privrednim rastom i najvećom prosečnom zaradom. Zahvaljujući pre svega Vladi Republike Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i kompanijama „Zijin Кoper“ i „Zijin Majning“ koje daju novu nadu i novu budućnost, ne samo gradu Boru, već i Istočnoj Srbiji. Кompanija je, u predhodnom periodu, pokazala da ume i zna da reši istorijska pitanja a tiču se ekologije i razvoja rudarstva na ovim prostorima. Grad Bor pridužiće se ovim donacijama tako što će za učenike od prvog do četvrtog razreda obezbediti udžbenike i na taj način upotpuniće se osnovno i srednje obrazovanje„, dodaje Milikić

Nastavićemo da gradimo bliske veze i održavamo dobre odnose, dok će nam ovaj program, za razvoj obrazovanja, poslužiti kao prilika da zajedno ispisujemo nove stranice jedne lepše budućnosti grada Bora, poručeno je sa sastanka.

izvor i foto: Grad Bor