Podrška opštini Knjaževac u oblasti lokalne politike zapošljavanja

U okviru projekta „Podrška Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u pilotiranju inovativnih rešenja za zapošljavanje”, a nakon sprovedenog Javnog poziva, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelio je ugovore jedinicama lokalnih samouprava za pilot sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja.

Odobrena su bespovratna sredstva za osam projekata jedinica lokalnih samouprava, medju kojima je i opština Knjaževac.

Sprovođenjem inovativnih rešenja poput obuke najmanje šezdeset mladih ljudi u oblasti tekstilne, kožne i drvne industrije sa kvalifikovanim mentorima iz tih oblasti, kao i formiranja najmanje dva socijalna preduzeća koja će adekvatnom opremom pomoći rad zajednice, jedinica lokalne samouprave doprineće rešavanju prepoznatih izazova na lokalnom tržištu rada, kazao je Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Novac je dobilo osam gradova i opština: Grad Кragujevac, Opština Кnjaževac, Grad Pirot, Grad Novi Pazar, Grad Vranje, Opština Bač, Opština Vrnjačka Banja i Opština Ćićevac.

Ukupna vrednost bespovratnih sredstava iznosi 387.993 evra. Dodatna sredstva za realizaciju projekata (minimum 20% odobrenih sredstava) su oko 101.188 evra, koja su obezbeđena od strane lokalnih samouprava u okviru sopstvenih budžeta. Realizacija odobrenih projekata započela je 8. decembra 2022. godine, a završava se 30. juna 2023. godine.

„Кroz podržane projekte uključiće se 400 nezaposlenih u različite mere kao što su obuke za potrebe tržišta rada, obuke na radnom mestu kod poslodavca i dr, dok će nakon toga najmanje 80 nezaposlenih lica biti ekonomski osnaženo, zaposleno ili samozaposleno“, istakako je ministar Nikola Selaković.

Tehničku i finansijsku podršku sprovođenju ovog projekta pružao je Program „Migracije za razvoj IIIˮ koji je realizovao Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansiralo nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

foto: Ministarstvo rada