Pojedina knjaževačka sela i dalje bez struje

Opština Knjaževac proglasila je vanrednu situaciju na delu svoje teritorije zbog oštećenja elektroenergetske infrastrukture. U 14 staroplaninskih sela i zaseoka nema struje duže desetak dana.

Putevi su jedva raskrčeni do centra sela, ali kretanje i dalje otežava oboreno granje zbog težine snega i leda.

Lokalna samouprava obezbedila je osnovne životne namirnice, lekove i agregate za ugrožene meštane.
Situacija je teška u Šestom Gabru, gde u dvadesetak raštrkanih domaćinstava živi 48 stanovnika, starijih od 70 godina.Gorica Milovanović, Petrija Davidović, Zdenka Đorđević i Ljubinko Vukadinović, vremešni stanovnici Šestog Gabra, ispričali su nam kako su proteklih 10 dana proveli uz sveću i kako strahuju da će se pokvariti povrće i meso koje čuvaju u zamrzivačima. Zato su zahvalni na agregatima koji su im dopremljeni.

Lokalna samouprava je obezbedila 40 agregata. 10 smo imali iz 2014. godine, 30 je kupljeno, a 10 od 5 kw smo dobili od Sektora za vanredne situacije u Zaječaru. Tamo gde elektrodistribucija ne može da stigne i obezbedi struju, mi dostavljamo agregate,

rekao je Mišel Nikolić, pomoćnik predsednika opštine.

I kada radovi na visokonaponskoj mreži budu završeni, električnu energiju neće dobiti sva sela. Trebaće i nekoliko meseci da se stvore uslovi i struja dođe do svakog korisnika u planinskim zaseocima.