Pokazna vežba: Zbrinjavanje nakon eksplozije plinske boce

Crveni krst u saradnji sa Vatrogasnom jedinicom u Zaječaru i Medicinskom školom, organizovao je na gradskom trgu u Zaječaru pokaznu vežbu – Zbrinjavanje nakon eksplozije plinske boce.

Eksplozija, dim i vatreni dim u pasažu kod robne kuće u samom centru grada simulirali su eksploziju plinske boce koja se može dogoditi u bilo kom domaćinstvu ili radnom prostoru.

Najpre su učesnici iz Policijske uprave obezbedili mesto nesreće preusmerivši saobraćaj i obezbedivši prostor za zbrinjavanje povređenih.

Na lice mesta dolaze vatrogasci kako bi ugasili požar, a pridružuju im se ekipe Crvenog krsta koje izvlače povređene i pružaju im prvu pomoć na bezbednom mestu.

Ove pokazne vežbe značajne su za građane koji su pomno pratili dešavanja na gradskom trgu, ali i za mlade ljude, pre svega učenike Medicinske škole.

U pokaznoj vežbi su učestvovali učenici koji pohađaju Sekciju prve pomoći i Sekciju realističkog prikaza povreda i stanja.Timskim radom i zajedničkim delovanjem pokazali su na koji način treba obezbediti mesto nesreće pre pristupa, organizovati saobraćaj, ugasiti požar, evakuisati povređene osobe i zbrinjavati povrede.Učenici koji pohađaju Sekciju realističkog prikaza povreda i stanja pripremili su scenario i našminkali povrede kako bi situacija bila što vernija i izgledala kao da je u pitanju pravi požar. Podršku đacima pružalis u njihovi profesori: Tatjana Živković, Irena Živanović, Tanje Đorđijoski i Ljubica Živković.

U današnjoj pokaznoj vežbi učestvovali su i “petlići” Crvenog krsta iz OŠ Ljuba Nešić.

foto: Medicinska škola