Poslednji “Zoranov brk” Andriji Kuzmanoviću

Poslednja takmičarska predstava ovogodišnjih “Dana Zorana Radmilovića” bila je „Osama – kasaba u Njujorku“ Zvezdara teatra, priča o generaciji koja je bezbrižno odrastanje u Jugoslaviji zamenila ratom i emigracijom.

Ekipa mladih glumaca predvođena Andrijom Кuzmanovićem, donela je energiju na scenu i u potpunosti opravdala rizičnu podelu bez velikih zvezda reditelja Darka Bajića. Uostalom to potvrđuju i dosadašnje nagrade koje je „Osama – kasaba u Njujorku“ do sada dobila.

Andrija Кuzmanović, koji je bio izvanredan, već je dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu u sezoni 2017/2018, Belgrade Edt Culture blog, Gran pri za najbolju mušku ulogu na 35. Susretima pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine 2018. U Brčkom, najbolji je glumac 14. Međunarodnog festivala pozorišta „Zlatna vila” u Prijedoru ove godine.

Ovim nagradama dodao je i Zoranov brk, za glumca večeri na 28. Danima Zorana Radmilovića.

Imam jednu teoriju da je omiljeni glumac onaj koga bi voleo najviše da zagrliš bio živ ili više nije među nama. A to je ovaj čovek čiju sam nagradu večeras dobio. Verovatno još uvek nisam svestan koliko sam srećan zbog predstave i zbog svega, ali je ovo definitivno nešto što mi mnogo znači u životu,

kazao je po dobijanju svog prvog “Zoranovog brka” Andrija Кuzmanović.

O ulozi koju je ostvario u predstavi ,,Osama – kasaba u Njujorku” Кuzmanović kaže:

Već neko vreme mogu da igram samo stvari koje volim. Mislim da su ljudi kod nas u zemlji Srbiji, pogotovo mlađi glumci, ja sam to do skora bio, prinuđeni da nekad rade zbog toga da bi ih i dalje zvali ili da bi zaradili neke pare. Znamo koliko se zarađuje ovde kod nas, mi nismo holivudski glumci ni evropska A liga, ali po kvalitetu smo sve to, siguran sam. I mislim da nemaju neki luksuz da igraju samo ono što vole. Ja sam napunio 35 godina I sebi mogu da dozvolim tako nešto. I ovo je definitivno jedna od uloga u kojoj uživam i koliko god bio umoran i dolazio sa snimanja ili neke druge predstave ovoj se uvek radujemi kao da igram prvi put.

Festival se završava  večeras dodelom nagrada za najbolje glumačko ostvarenje kao i za vizuelni identitet „Кrstomir Milovanović“ a biće proglašena i najbolja predstava po izboru publike. Takođe, biće proglašen najbolji glumac na 2. Festivalu malih pozorišnih formi.

Početak svečanosti je u 20 sati a u čast nagrađenih biće izvedena predstava „Brodolomke“ Кazališta Moruzgva iz Zagreba.

Foto: zaječarsko pozorište/ Tatjana Galić Zetović