Potpaljena peć u TIR- u u Boru

Prvi mart, kada je u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović i gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića potpaljena fleš-peć u rekonstruisanoj topionici u Boru, ostaće upamćen kao dan kada je Srbija Ziđin Koper zauvek raskrstila sa zastarelim načinom topljenja bakra i pokrenula rad čistih tehnologija.

Naime, oprema koja se dosad koristila u sistemima gde se odvijaju glavni metalurški procesi, poput konvertora, energane, anodnih peći i elektrolitičke rafinacije, nije bila modernizovana u pogledu potrošnje goriva, jer su se i nakon 2015. (kada je nekadašnji RTB Bor obavio samo delimičnu rekonstrukciju agregata) koristili tradicionalni izvori energije, kao što su drvo, ugalj i mazut. To je povećavalo i emisiju ugljen-dioksida, ali je otežavalo i kontrolu zagađenja i potrošnje energije u topionici. Sve to onemogućavalo je prilagođavanje metalurgije zahtevima koji se odnose na čistoću, nisku emisiju ugljenika i zaštitu životne sredine.

Kada je pre pet godina kompanija Ziđin postala strateški partner Republike Srbije, postavljeni su ambiciozni ciljevi i vizija kakvo rudarstvo želimo. Iz godine u godinu svedoci smo rezultata ove saradnje kroz realizaciju investicija, rast izvoza, ali i povećanje broja zaposlenih i poboljšanje uslova rada. Sve to je znatno uticalo na kvalitet života građana ovog dela Srbije. Za ministarstvo i Vladu Srbije, ali i za sve građane Bora posebno je važno da u korak sa povećanjem životnog standarda ide i zaštita životne sredine. Ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao završetkom ove topionice. Osim višestruke koristi za kompaniju, zaposlene, državu, ova topionica doneće ono što građanima Bora nedostaje decenijama – kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada. Ovako veliki projekti nose sa sobom i veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici i zadatak države je da zajedno sa građanima i rukovodstvom kompanije radi na iznalaženju najbržih i najodrživijih rešenja u interesu zaposlenih, ali i ljudi koji ovde žive generacijama. Hvala građanima Bora na strpljenju, svim radnicima Ziđina na predanosti, našim kineskim partnerima na realizaciji ove važne investicije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na svečanosti koja je u borskoj topionici upriličena povodom početka zagrevanja fleš-peći.

Menadžment Srbija Ziđin Koper je po preuzimanju RTB-a Bor uradio procenu proizvodnih kapaciteta i opreme koja se koristi u tehnološkom procesu, kao i sistema za zaštitu životne sredine i pokazatelja potrošnje energije u TIR-u, pa je 2019. kineskom Institutu za projektovanje „Nerin“ poverio izradu projekta proširenja proizvodnog kapaciteta i tehničke rekonstrukcije borske topionice. U aprilu prošle godine, zbog realizacije tog projekta, proizvodni proces u topionici je zaustavljen.

Rekonstruisana topionica će umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije. Takođe, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra. U isto vreme, indeks potrošnje energije biće smanjen na 193,5 kilograma standardnog uglja po toni katode, čime će biti dostignut međunarodni standard, kazao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming na svečanosti povodom potpaljivanja fleš-peći.

On je podsetio i da je kompanija 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara. Postrojenje za odsumporavanje se, kako je istakao, odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, pa je već te godine emisija sumpor-dioksida smanjena za preko 90 procenata.

Siguran sam da će ovaj projekat kroz primenu najsavremenijih tehnologija i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine promeniti pravac razvoja zelenog rudarstva. Zahvaljujući zalaganjima predsednika Aleksandra Vučića, koji je prepoznao važnost strateškog partnera, Bor je danas moderan rudarski grad sa velikim privrednim rastom i ima najveću prosečnu zaradu u Srbiji po glavi stanovnika, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dve i po godine i u njega je, po rečima generalnog direktora Srbija Ziđin Koper, investirano 320 miliona dolara. Od te sume, samo u sisteme za zaštitu životne sredine uloženo je 100 miliona dolara.

Osim nadogradnje fleš-peći na originalni sistem, ostala postrojenja su novoizgrađena. Reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji. Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180 do 200 hiljada tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko tri tone zlata i 700 hiljada tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara, a Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi, kazao je Đen Siming.

Ovo je istorijski trenutak za kompaniju Srbija Ziđin Koper zbog toga što čista tehnologija donosi i čisto nebo, ali i zbog toga što ćemo radom rekonstruisane topionice znatno povećati proizvodnju bakra, zlata i srebra. Zbog toga upućujem iskrene čestitke rukovodstvu i zaposlenima u ogranku TIR. Hvala svima koji su pomogli da do ovoga dođe, pre svih Ziđin Majning Grupi, Vladi Srbije i stručnjacima kineskog Instituta „Nerin“ koji su bili zaduženi za projektovanje, potom i podizvođačima i ostalima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, kazao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming.

U naredne četiri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200 stepeni i do kraja marta, kada će biti izlivena i prva anoda, biće u punoj kondiciji da pretapa 114 tona koncentrata bakra na sat.

tekst: Gorica Tončev Vasilić