Požar na Staroj planini pod kontrolom

Na teritoriji Stare planine nema aktivnog plamena, požar je pod kontrolom. Još uvek ima džepova gde se ne može prići,ali nema širenja požara.

U Dojkincima je situacija stabilna, a šumski kompleks Arbinje zaštićen. Iako je najteža situacija na Staroj planini bila iznad sela Topli Do zbog nepristupačnog terena, zahvaljujući kiši i brojnim ljudima koji gase vatru, sada je i tu situacija znatno povoljnija.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, koji je posetio pripadnike Sektora za vanredne situacije koji se na Staroj planini već četiri dana bore sa vatrenom stihijom, istakao je da su spaseni veliki šumski kompleksi.

Marić je naglasio da su vatrogasci-spasioci, pripadnici Žandarmerije i meštani odradili veliki posao i dodao da će se dežurstva pripadnika Sektora za vanredne situacije nastaviti i narednih dana.

Načelnik Sektora za vanredne situacije pohvalio je pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinca iz više gradova Srbije koji su gasili požar na Staroj planini i Pčinjskom okrugu, kao i pripadnike Žandarmerije i meštane.

I pored toga što je požar na Staroj planini ugašen, Marić kaže da se dolazak “iljušina”, ruskog aviona za gašenje požara, svakako očekuje.

Vatrogasci će dežurati i naredna tri-četiri dana da se vatra ne bi razbuktala ponovo.

Procenjuje se da je na Staroj planini izgorela površina od oko 1.000 hektara, od čega su 90 odsto pašnjaci i nisko rastinje, a 10 odsto šume.

Na području Stare planine od sinoć povremeno pada kiša, što je olakšalo posao vatrogascima.

izvor: Južne vesti/RTS, foto: MUP