Požar na Staroj planini: “Srbija šume” prave tampon zonu, sutra stižu ruski avioni

Situacija sa požarom koji je zahvatio Staru planinu znatno je povoljnija nego prethodnih dana, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Požarom koji je zahvatio nepristupačne terene na velikoj nadmorskoj visini i koji se gasi na pet lokacija, nisu ugroženi stanovništvo i naseljena mesta.

Na gašenju požara angažovani su vatrogasci-spasioci iz Pirota, Niša, Dimitrovgrada, Babušnice, Zaječara, Leskovca, Smedereva, Pančeva, Jagodine, Šapca i Кruševca. Učestvuju i pripadnici Žandarmerije, radnikci „Srbijašuma“ i meštani.

Načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra Predrag Marić rekao je da se dolazak “Iljušina” očekuje sutra. Prema njegovim rečima, ideja je da se zbog nepristupačnog terena požar gasi količinom od 42 tone vode.

Na Staroj planini i dalje bukti požar, a zasad nema ugroženog stanovništva ni imovine, kažu u Štabu za vanredne situacije u Pirotu. Vatra se širi ka Midžoru, najvišem vrhu Stare planine.

U toku noći šumari su postavili tampon zonu u predelu Vražje glave, sprečena je vatra ka četinarskoj šumi i Toplom Dolu. Problem je na istočnoj padini Midžora, tu se vodi borba za seoske pojate, navode Južne vesti. Novinar ovog portala Ljubomir Filipov javlja da je od Studeničke reke do mesta Vurnje požar pod kontrolom, a da na oko 13 km od naselja gori trava i nisko rastinje. Mehanizacija Srbijašuma pravi tampon zone i sređuje šumske puteve da bi se vozila lakše kretala.

Bugarski mediji prenose da je požar na Staroj planini trenutno najveći u Evropi i da gori površina od oko 40.000 hektara.

izvor: MUP i Južne vesti, foto: MUP Srbije