Pozorišne čarolije za najmlađe započele “Palčicom”

U zaječarskom teatru večeras je svečano otvoren 11. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“, koji obuhvata najbolje predstave iz ovogodišnje pozorišne produkcije.

Čast da prvi nastupe imali su glumci Pozorišta lutaka iz Niša koji su izveli predstavu “Palčica”. Tekst za predstavu potpisuje Milena Depolo, po motivima bajke H. K. Andersena, a rediteljka je Dragana Miloševski Popova.

 

Ova poznata bajka govori o Palčici koja se rađa iz cveta lale kao devojčica mala poput palca, kada jedna usamljena žena poželi da ima dete. Ona u početku biva srećna sa svojom majkom, medjutim, kako odrasta, njena ljubav prestaje da joj bude dovoljna, i ona kreće u svet u potragu za srećom. Taj njen put pun je iskušenja i opasnosti. Na kraju, zahvaljujući svojoj dobroti, ona biva nagrađena i nalazi svet u kom se oseća kao kod kuće.

Naslovnu ulogu Palčice tumači Aleksandra Pavlović koja u izjavi za medije nije krila zadovoljstvo zbog odličnog prijema predstave kod najmlađe publike: “Volim da dođem na ovaj festival zato što imate fenimenalnu, divnu publiku i uvek nam je mnogo lepo. Posebna čast je što smo mi otvorili festival.”

Pored Aleksandre, u predstavi igraju: Marija Cvetković , Jelena Đorđević, Srđan Miljković I Mladen Milojković. Scenograf je Zorana Petrov, kompozitor Srđan Marković, koreograf Nebojša Gromilić, a lektor Nataša Ilić.

Ovo je prva od četiri predstave u takmičarskoj konkurenciji za nagrade stručnog žirija: za najbolju predstavu, za najboljeg glumca i za najbolju glumicu Festivala. Predstava zaječarskog teatra “Lepotica I zver” nije u konkurenciji za nagrade žirija.Takođe, ove godine i publika će birati najbolju predstavu.

Otvaranju festivala predhodilo je otvaranje Sajma književnosti za decu u foajeu zaječarskog teatra, koji organizuju ustanova NPTK-CK “Zoran Radmilović” i knjižara “Kaligraf”. Tom prilikom direktor Festivala i zaječarkog teatra Vladimir Đuričić izrazio je nadu da će Sajam postati tradicionalan i da ćemo ga otvarati svake godine u još većem obimu. On je izrazio žaljenje što su sve karte za festival rasprodate i što su mnogi ostali bez mogućnosti da prate ove divne pozorišne dane posvećene najmladjima.

Vlasnica knjižare “Kaligraf” Irena Jović Stanojević je istakla da je na Sajmu književnosti za decu prisutno nekoliko najznačajnijih izdavača, ali da će se potruditi da za narednu manifestaciju obezbede izdanja svih izdavača knjiga za decu u Srbiji. Ona je podsetila roditelje i decu da najveće čarolije žive upravo u knjigama i da je, zahvaljujući tim šarmatnim likovima koji obitavaju na stranicama tih malih knjiga, odrastanje mnogo lepše i zabavnije.

Pokrovitelji 11. Pozorišnog festival za decu “ZajeČAR” su Grad Zaječar i Ministarstvo kulture I informisanja Republike Srbije, a festival se održava uz Covid propusnice i poštovanje svih mera zaštite od virusa Covid -19.