Pozorišni praznik za najmlađe – Otvoren 10. Međunarodni festival ZajeČAR

U zaječarskom teatru svečano je otvoren 10.Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“.

Direktor festivala Miloš Đuričić je naglasio da se u Pozorištu trude da svake godine ponude što raznovrsniji sadržaj festivala, drugačije predstave iz drugih zemalja , sa drugih kontinenata.


Festival je svečano je otvorio dr Miodrag Maticki, književnik i i predsednik Vukove zadužbine.On je istakao da je velika čast otvaranje 10. jubilarnih pozorišnih igare za mlade i javno čestitao uspešan rad pozorištu.

Pozorište „Zoran Radmilović” u Zaječaru, Ustanova kulture „ Vuk Karadžić“ u Beogradu, Vukov sabor i Vukova zadužbina razmatraju pokretanje širokog takmičenja škola i mladih u igrokazima literarnih dela.Sa svojim nastavnicima mladi bi ulazili u tajne dramatizacije lektire, glumom bi oživljavali literaturu a pritom i muzički nadograđivale ono što traje samo u slovima. Najuspešniji igrokazi učestvovali bi na Vukovom saboru,

naglasio je Maticki i dodao da je u Zaječar doneo „Azbuku radosti“, koju će predstaviti u ŠOSO „Jelena Majstorović“ đacima ove škole i deci iz „Oblutka“. Kako je istakao najvažnija deviza 21. veka mora biti saglasje razlika.

Otvaranje pozorišnog festivala za decu bila je i prilika da se podsetimo nedavno preminulog pesnika Dobrice Erića, koji ne samo što je jedan od najvećih srpskih pesnika za decu , već je utkao sebe u istoriju ove smotre . Erić je napisao himnu festivala pod nazivom „Dobrodošlica“ koju je govorila glumica zaječarskog teatra Jelena Rajić.

A onda je usledila premijera predstave zaječarskog teatra „Mačak u čizmama“ po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, koju je publika oduševljeno pozdravila gromoglasnim aplauzom.


Uloge su poverene: Predragu Grbiću, Vujadinu Miloševiću, Sanji Nedeljković, Ireni Stanković, Branislavu Mijatoviću, Gabrijelu Bećareviću, Milošu Tanaskoviću i Viktoriji Arsić. Kostim: Snežana Kovačević. Scenografija: Mirko Stokić i Spasoje Ž. Milovanović. Muzika: Bata Zdravković. Video radovi: Slobodan Ilić. Scenski pokret i koreografija: Danica Ničić.

Predstava obiluje scenskim efektima kakvi do sada u zaječarskom pozorištu niste viđeni. Kombinacijom već dobro oprobanih scenografskih, svetlosnih i audio efekata i inovativnih video rešenja nastala je istinska pozorišna magija, navodi pres služba pozorišta.

Mališane je ispred zgrade zaječarskog teatra danas dočekala posebna atrakcija: Žena-skulptura, a zabavljali su ih žongleri „Barbaronite duo“ iz Bugarske.

U foajeu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ otvoren je štand knjiga za decu izdavačke kuće „Srpska knjiga“ iz Rume, čiji je urednik bio Dobrica Erić.

10.Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ nastavlja se danas u podne kada će biti izvedan predstava „Crvenkapica“ Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca .

U 19 sati na programu je predstava „Legendu o mesečevoj princezi“ Pozorišta lutaka Niš.

Tokom prepodneva u OŠ ,,Desanka Maksimović“ biće predstavljen Književni portret dr Miodraga Matickog.

foto: zaječarsko pozorište