Praznična čarolija ukrasnih sveća

Praznične čarolije nema bez sveća. Za Novu godinu i Božić sveće unose svetlost i toplinu u dom, tako da su poslednjih godina nezaobilazna novogodišnja dekoracija.

Stručnjaci za enterijer preporučuju ih u svakom prostoru, posebno u dnevnoj sobi i trpezariji gde ukućani i gosti najčešće borave.

U svečanim prilikama iznesite velike, ukrasne mirišljave sveće, srebrne, zlatne, crvene ili ljubičaste nijanse, u elegantnom, neobičnom svećnjaku koji privlači poglede. Napravite im mesto na centralnom delu trpezarijskog stola ili na komodi u dnevnoj sobi tako da svi mogu da uživaju u iskričavom plamenu.

U nedostatku adekvatnog svećnjaka, sveće možete da obložite perlicama, ukrasnim papirom, girlandom, grančicama ili pospete oko njih latice ruža.

Dekorateri predlažu da za svakodnevnu upotrebu koristite male sveće koje diskretno sijaju i emituju blagu aromu. Stavite ih u male staklene ili kristalne posude različitih boja i grupišite na “strateška mesta” u domu, kao što je klub sto, komoda, konzola ili štok prozora.

Gotovo da nema doma bez ijedne ukrasne sveće, a čak 35 odsto svih sveća u svetu proda se tokom Božića i praznika. Evo i drugih zanimljivosti:

– I muškarci i žene misle da su sveće odličan poklon za razne prilike, od rođendana do useljenja.
– 90 odsto sveća kupe pripadnice nežnijeg pola
– Na kupovinu, prema istraživanju trgovaca, najviše utiču miris, boja, oblik i cena
– Veliki proizvođači u ponudi obično imaju između 1.000 i 2.000 različitih sveća, a pocenjuje se da je kupcima na raspolaganju 10.000 mirisa.
– Kupci najčešće sveće stavljaju u dnevnu sobu, zatim u kuhinju, a na trećem mestu po popularnosti je spavaća soba.
– Samo u Americi godišnje se proda sveća u vrednosti od 3,2 milijarde

Veruje se da je Martin Luter, protestantski reformator, prvi ukrasio božićno drvo svećama. Jedne zimske noći, na putu od crkve do kuće, bio je oduševljen zvezdama koje je posmatrao kroz grane zimzelenog drveća. Da bi dočarao ovaj predivan prizor članovima porodice, on je postavio drvo u glavnoj prostoriji svoje kuće i ukrasio grane sitnim svećama.

Za kakvu se god dekoraciju odlučili, sjaj sveća dočaraće vam zimsku bajku.

izvor: novosti, foto: pexel