Praznik harmonike u Sokobanji

Obeležavanje šest decenija Prve harmonike počelo je u Sokobanji nastupom pobednika pet ranijih manifestacija:  Davida Nikolića iz Beča – PHS 2018, Milana Milićevića iz Vinče – PHS 2016, Miloša Teofilovića iz Vrčina – PHS 2015, Vladimira Markovića iz Niša – PHS 2014. i Aleksandra Živanovića iz Beograda – PHS 2013.

Usledio je celovečernji koncert Dragane Mirković, koja je pred sokobanjskom publikom prvi put nastupila davne 1985. godine.

Mogu vam reći da su mi se vratile uspomene, čak i neke slike za koje sam mislila da sam ih zaboravila, tako da se mnogo radujem što sam ponovo na ovoj manifestaciji. Ja inače obožavam kad se neguje tradicija i stvarno sve čestitke i respekt ljudima što su uspeli čak i u teškim vremenima da održe tradiciju jedne ovakve manifestacije. Ja volim harmoniku čak je i moj deka svirao harmoniku, bio je samouk i jako talentovan. Sve ovo što sam postigla je u stvari zahvaljujući njemu i genima koje vučem sa njegove strane jer je on prvi primetio moj talenat kada sam imala svega pet godina. Verovatno i zato volim harmoniku, rekla je poznata pevačica za portal Sokobanja pres.

Druge večeri festivala nastupiće Milena Minić iz Oreovice, pobednica Prve harmonike Srbije 2021 i pobednici mlađih kategorija harmonikaša u kategorijama: petlića, pionira, starijih pionira, mlađih juniora i dueta mlađih od 15 godina.

U revijalnom delu nastupiće Ana Bekuta, Radiša Urošević, Biljana Petković i Milena Janković. Specijalni gost Festivala je Luka Đorđević, violinista, laureat „28. Carevčevih danaˮ, Veliko Gradište 2022. godine.

preuzeto: Sokobanja pres