Predavanje i film o knezu Arsenu Karađorđeviću

U čitalištu Matične biblioteke „Svetozar Marković” u Zaječaru u utorak će biti održano predavanje i promocija dokumentarnog filma „Arsen, Karađorđević“, autora Boška Milosavljevića.

Film govori o sudbini brata kralјa Petra i oca princa Pavla, a publika će prvi put imati priliku da vidi arhivske fotografije koje ilustruju život glavnog junaka, kao i pojedine snimke tog srpskog kneza neobične i burne sudbine, ali i drugih znamenitih istorijskih ličnosti i događaja.

Uz kneza Arsena, film prati i segmente života Nikolaja Drugog Romanova, finskog državnika Karla Gustava Manerhajma, crnogorskog knjaza Nikole, Aleksandra Kerenskog, kralјa Petra…

Кnez Arsen Кarađorđević, najmlađi brat Кralja Petra I, bio je najodlikovaniji srpski oficir i omiljen među svojim vojnicima. Vreme između ratova provodio je u salonskim zabavama i dvobojima.Taj relativno nepoznat čovek, koji je živeo na raskrsnici dva burna veka, bio je kosmopolita, avanturista, duelista od koga su strepeli, ali i zavodnik koji je slomio srce jednoj od najlepših i najbogatijih žena Petrograda.

Кnez Arsen Кarađorđević preminuo je u Parizu, 19. oktobra 1938. godine. Njagovo telo sahranjeno u zadužbini Кralja Petra I, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Film “Arsen, Karađorđević” premijerno je prikazan pre 4 godine u Jugoslovenskoj kinoteci.

Zaječarska publika videće ga u utorak od 18 sati.