Predavanje za poljoprivrednike u Grljanu

U maloj sali Mesne zajednice Grljan održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače u organizaciji Grada Zaječara i Poljoprivredne stručne službe „Agroznanje” Zaječar.

O planovima Grada Zaječara za 2019 god. kada je oblast poljoprivrede u pitanju, govorila je Vesna Stanković gradski većnik za poljoprivredu.

Predstoji nam godina u kojoj će grad u poljoprivredu uložiti 19 miliona dinara, što je dvostruko više ulaganja nego prethodne godine. Ovde ima onih koji su već koristili subvencije koje grad daje za razvoj poljoprivrede. Verujem da su sredstva iskorišćena na najbolji način i da smo pomogli u povećanju broja kvalitetnih grla i površina pod zasadima voća. U voćarstvu će se subvencionisati nabavka sertifikovanih sadnica i nove sitne mehanizacije i opreme za navodnjavanje. Za stočarstvo ostaju investicije za kupovinu umatičenih grla goveda, ovaca i koza. Osim toga moći će da se nabave i oprema za mužu, hlađenje mleka kao i oprema za pakovanje mleka i mlečnih proizvoda. Novina je da će se u ovoj godini odobravati i sredstva za žičane ograde za voćnjake zbog velikih šteta koje naši voćari imaju zbog divljači na ovim prostorima.

Predavači PSS “Agroznanje“ u nastavku tribine održali su predavanje o podsticajima koje daje Ministarstvo poljoprivrede, kao i o konkursima i pravilnicima koje poljoprivrednici mogu da koriste ove godine iz Republičkog budžeta. Veliku pažnju proizvođači su posvetili predavanju o stanju i tekućim problemima u zasadima višanja. Date su preporuke o aktivnostima koje bi voćari trebali da sprovedu u narednih mesec dana u svojim voćnjacima o čemu je govorio Mihailo Žikić savetodavac PSS „Agroznanje“. Pored toga, stočari su mogli da čuju najnovije preporuke o higijeni muže i zdravlju životinja.

izvor i foto: Grad Zaječar