Predrag Đorđević – prva truba “Crnorečja”

Predrag Đorđević iz knjaževačkog orkestra „Timočki veseljaci“ je Prva truba “Crnorečja u pesmi i igri”, Festivala narodnog stvaralaštva koji je od 7. do 10. juna održan u Boljevcu.

Plasman na Dragačevski sabor u Guči obeuzbedili su orkestar Saše Pavlovića iz Pirota, po oceni žirija i orkestar Božidara Mladenovića iz Svilajnca, po mišljenju publike.

Deo programa bio je posvećen takmičenju frulaša za plasman na Sabor „Oj, Moravo“ u Prislonici. Pobednik u najmlađem uzrastu je Jovan Milivojević iz Boljevca, u srednjem Miloš Jonović, takođe iz Boljevca, dok je u seniorskoj kategoriji najbolji frulaš 48. „Crnorečja“ Stefan Radovanović iz Metovnice.

Kulturno-obrazovni centar, kao organizator takmičenja, ove godine je ustanovio i nagradu koja nosi ime Živojina Žike Stanića, profesora violine iz Bora, koji je na festivalu bio prisutan od njegovog početka i zabeležio najvrednije instrumentalno i muzičko nasleđe. Prvi dobitnik ovog priznanja, za očuvanje instrumentalne tradicije je frulaš Petar Čulinović iz Zlota.