Predsednik Vučić se nada ukidanju vanrednog stanja do kraja aprila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije u Nišu da se u narednih 10 dana rešava sudbina Srbije prema koronavirusu i apelovao na građane da je ključno da budu disciplinovani u poštovanju mera.

Rekao je da se nada da ćemo pre kraja meseca ukinuti vanredno stanje.

Narednih deset dana je ključno kada je reč o borbi Srbije protiv koronavirusa. Do 20. aprila mislim da se rešava naša sudbina prema ovom virusu i tad će biti potrebna najveća disciplina. To nije moja prognoza, ali jedva čekam da ga ukinemo,

rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Ističući da nemamo više bolnica ni smeštajnih kapaciteta za novoobolele, Vučić je rekao da “smo na izmaku”.
Zbog toga je doneta odluka da bolnica u Leskovcu postaje bolnica za lečenje obolelih od kovida, kao i kompletna nova zgrada KC Niš osim Urgentnog centra.
Takođe, biće pripremljen i hotel Nais, kasarna u Nišu, kao i drugi hoteli.
Niš je, prema njegovim rečima, od početka epidemije bio na udaru “velikog i opasnog neprijatelja”, ali se situacija poboljšala.

Nišlije su svojom disciplinom uspele za sada, uprkos žrtvama, da se odupru tom neprijatelju i siguran sam da će odgovornošću uspeti da pobede,

istakao je Vučić i poručio narodu jugoistoka Srbije da će država Srbija uz njih.

Preksinoć je, navodi, u Niš stiglo pet kliničkih respiratora, danas još pet, a za poslednjih mesec dana ukupno 29.
Stiglo je i, dodaje Vučić, 20 neinvazivnih respiratora, pulsni oksimetri.
Kaže da će lekari i stručnjaci koji su se borili protiv koronavirusa biti odlikovani Ordenom Republike Srbije 28. juna.

Izražavajući zahvalnost predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, Vučić je najavio da će za 10 dana početi “proizvodnja nečega što liči na lek hlorokin”. Za mesec dana, kaže, biće proizvedeno oko 50.000 kutija, što je, navodi, dovoljno za Srbiju.

Predsednik navodi da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ne namerava u bilo kojem skorijem periodu da smanjuje plate i penzije.

foto: Budućnost Srbije