Predstavnici grada i Eparhije timočke posekli badnjak

U Zaječaru, kao i u svim krajevima Srbije, danas se obeležava Badnji dan, a vernici se pripremaju za večerašnje paljenje badnjaka i sutrašnje obeležavanje rođenja Isusa Hrista.

Sveštenstvo Eparhije timočke i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa saradnicima, tradicionalno su jutros, u zoru, isekli badnjak, koji će biti naložen večeras, na Badnje veče, na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

„Nema godine da smo propustili da zajedno sa sveštenstvom Eparhije timočke i Crkvene opštine Zaječar, izađemo i kako je to od predaka tradicija, isečemo Badnjak koji ćemo večeras nalagati na gradskom trgu. Jedino smo prošle godine, zbog epidemiološke situacije, to radili u porti Saborne crkve“, rekao je prilikom sečenja Badnjaka gradonačelnik Boško Ničić čestitajući građanima praznik.

„Pravoslavnim vernicima, našim Zaječarcima, Timočanima i svima ostalima koji slave, čestitam Hristovo rođenje – najradosniji praznik i želim da nam ova godina donese zdravlje, da se oslobodimo ove svetske pošasti, da počnemo da napredujemo. Pored simbola Hristovog rođenja, Badnji dan, Božić, su i simboli napretka porodice i vraćanje korenima koji su nas održali i očuvali i kao narod i kao bića na ovoj planeti. Moje su želje najiskrenije – da svako u svom srcu ponese ljubav, samo tako, zajednički i udružni možemo pobediti svako zlo“, rekao je prvi čovek grada Zaječara i uz tradicionalni pozdrav „Hristos se rodi!“, poželeo svima zdravlje, berićet, mir i spokoj.

Nakon sečenja badnjaka praznike je vernom narodu čestitao i protonamesnik Zoran Golubović, starešina crkve Rođenja presvete Bogorodice u Zaječaru.

„Za sam Božić pozivam ljude da dođu u crkvu, one koji su se spremali – da se pričeste, da se na taj način sjedine sa Hristom, i da svi zajedno zagrejemo srca, ovom vatrom večeras kada ćemo nalagati badnjak. Čestitam svima Badnji dan i Božić, Hristos se rodi“, kazao je Golubović.

Bogosluženje u Sabornoj crkvi rođenja presvete Bogorodice u Zaječaru počinje u 17 sati, a nakon Svečane litije, nalaganje Badnjaka, uz primenu svih propisanih protivepidemijskih mera, počinje u 18 sati na zaječarskom skveru.

Badnji dan najavljuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika Božić. On predstavlja poslednji i najstroži dan božićnog posta, a ujedno predstavlja i veliku sreću jer je to dan pre Hristovog rođenja.

izvor: Radio Magnum