Predstoji rekonstrukcija pruge Knjaževac – Zaječar – Prahovo

Pruga Knjaževac-Zaječar-Prahovo biće rekonstruisana nakon 60 godina. Pruga koja se uglavnom koristi za prevoz opasnih materija, izgrađena je uoči Prvog svetskog rata, a rekonstruisana još 1962. godine.

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tri tendera za radove na ojačanju gornjeg stroja pruge na deonicama Knjaževac-Zaječar, Zaječar – Prahovo i Rasputnica 1-Trnavac (Prahovo).

Rekonstrukcija na sve ti deonice podrazumeva demontažu postojećeg koloseka i polaganje koloseka sa polovnim šinama i novim betonskim pragovima polovnih betonskih pragova, kao i uređenje kolovozne konstrukcije na putnim prelazima.

Tender za deonicu Zaječar-Prahovo otvoren je do 10. aprila, a tenderi za preostale dve deonice do 21. marta.

Pažnja javnosti na dotrajalu prugu skrenuta je poslednjih meseci kada su u blizini  Zaječara tri puta iskliznuli vagoni iz šina. Najpre je 29. decembra kod Vratarnica iskliznula vagon cisterna koja je iz Eliksira u Prahovu prevozila kiselinu, potom je 27. januara vagon cisterna sa fosfornom kiselinom iskliznula na zaječarskoj železničkoj stanica,  a prošlog ponedeljka je iz šina, nakon izlaska iz stanice Trnavac, iskliznuo putnički voz koji je saobraćao ka Zaječaru.