Preko prakse do posla u Ziđinu

Počev od maja 2019, kada su apsolventima Tehničkog fakulteta u Boru uručeni prvi ugovori o stručnoj praksi, Serbia Zijin Copper za studente i srednjoškolce svake godine organizuje program stručnog osposobljavanja. Stručnu praksu su u nekom od kompanijskih pogona u poslednje tri godine obavila 274 učenika i studenata, a 139 ih je zasnovalo i radni odnos.

Jedna od njih je Katarina Puškić. Ona je diplomirani inženjer rudarstva i jedina je žena u Serbia Zijin Copper koja, na lični zahtev, radi pod zemljom. „Jama“ joj je, kako kaže, oduvek bila izazov i smatra je pravim simbolom rudarstva. Zato je i odlučila da umesto matematike, koja joj je prva ljubav, upiše ipak studije na borskom Tehničkom fakultetu.

Predsednik Saveta Tehničkog fakulteta u Boru prof. dr Dragoslav Gusković tvrdi da rudarsko inženjerstvo postaje sve interesantnije brucošima, baš zbog toga što relativno lako mogu da se zaposle u struci i to odmah po diplomiranju.

Nekoliko je razloga zbog kojih se interesovanje svršenih srednjoškolaca za studije rudarstva osetno povećalo. Najpre, potražnja za ovim zanimanjem je sve veća zbog inostranih kompanija koje se u Srbiji bave rudarstvom, a ovde u Boru rudarstvo je u modi zbog mogućih stipendija i posla u Zijinu – kaže prof. dr Gusković.

Prva generacija praktikanata, 2019.
Prva generacija praktikanata, 2019.

Studenti i učenici na praksi mogu se i danas videti u skoro svakom pogonu, jer se u Serbia Zijin Copper za rad trenutno stručno osposobljava 61 praktikant. Ima ih u „Velikom Krivelju“, „Novom Cerovu“, Majdanpeku, topionici, ali i u kompanijskim sektorima za geologiju, marketing, zaštitu životne sredine, IT, planiranje i finansije. Praktikanti su zapravo studenti koji još uvek nisu ispunili uslove iz ugovora, odnosno nisu još diplomirali, a praksu su počeli 2019, 2020. ili 2021. godine. Tu spadaju i srednjoškolci, koji su praksu počeli prošle godine.