Premijerka najavila otvaranje laboratorija za PCR testiranje u Zaječaru

Vlada Republike Srbije donela je danas odluku da se odrede sve laboratorije koje su osposobljene za sprovođenje ispitivanja na virus korona , odnosno da se veterinarski instituti uključe u laboratorijsko testiranje.

Radi se o laboratorijama zdravstvenih ustanova i o svim mikrobiološkim laboratorijama u javnoj svojini, koje obavljaju poslove u oblasti zdravlja životinja, bezbednosti hrane, kontrole kvaliteta i bezbednosti mleka i ispitivanja zabranjenih, nedozvoljenih, štetnih i nepoželjnih supstanci u hrani i hrani za životinje, zdravlja bilja, semena i sadnog materijala i banke biljnih gena.

Inače, premijerka je juče najavila otvaranje laboratorija za PCR testiranje u više gradova u Srbiji, među kojima je i Zaječar.

Ovo je rezultat plana koji smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbije. U ponedeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podakata i preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija,

kazala je predsednica Vlade Srbije.