Preminula kraljica Elizabeta II

Britanska kraljica Elizabeta II  preminula je 8. septembra nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u Balmoralu, saopštila je Bakingemska palata.

„Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne“, navodi se u saopštenju.

Zastava na palati je odmah spuštena na pola koplja, prenijele su svetske agencije.

Prethodno su kraljevski lekari saopštili da su zabrinuti za njeno zdravlje, dok su članovi kraljevske porodice pristizali u Balmoral.

Elizabeta (96) je provela više od sedam decenija na tronu dok se Velika Britanija obnavljala od rata, izgubila carstvo, transformisala svoju ekonomiju, kada je ušla i izašla iz Evropske unije.

Sa Elizabetinom smrću njen sin, princ Čarlsa  postaje novi britanski kralj.

Kraljevska porodica objavila je njegovu izjavu u kojoj je ocienio da je smrt njegove majke Elizabete Druge “trenutak najveće tuge” za njega i članove kraljevske porodice.

“Znam da će njenu smrt žaliti širom države, kraljevstva i Komonvelta, kao i brojni ljudi širom sveta”, rekao je kralj Čarls.

Okupljeni ispred Bakingemske palate, kako prenose agencije, briznuli su u plač dok je na britanskoj televizijskoj mreži BBC intonirana himna.

„Kralj i kraljica supruga ostaće večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London”, prenosi Rojters zvanično saopštenje iz kraljevske palate.

Britanska premijerka Liz Tras nazvala je Čarlsa Njegovim kraljevskim visočanstvom Čarlsom Trećim.

“Danas kruna prelazi našem novom monarhu, našem novom šefu države, Njegovom Veličanstvu Kralju Čarlsu Trećem”, rekla je Trus.

Nadbiskup Kanterberija ispred Anglikanske crkve pozvao je sve na molitve novom kralju i kraljevskoj porodici.

preuzeto: RSE