Prezentacija programa ranog otkrivanja deformiteta kičme kod osnovaca

Zaječarski Sportski savez otpočeo je program „Procena posturalnog statusa fotometrijskom metodom i preporuka vežbi korektivne gimnastike kod dece osnovnoškolskog uzrasta na teritoriji grada Zaječara“.

Cilj je rano otkrivanje deformiteta kičme i stopala kod osnovaca korišćenjem savremene dijagnostičke opreme, koja je potpuno bezopasna i nema štetnih efekata na ispitanike.

Ukoliko se dijagnozom potvrdi neki deformitet kičme ili stopala, za svako dete biće određene individualne vežbe korektivne gimnastike.

Najmoderniju dijagnostičku fotometrijsku opremu „4D Motion lab”, za realizaciju projekta, potpuno besplatno ustupio je Sportski savez Knjaževca koji je u protekle dve godine na području knjaževačke opštine sproveo isti projekat.

U tom periodu obavljeno je više od 4.000 merenja dece i u program korektivne gimnastike upućeno više od 3.500 osnovaca.

Podsetimo, u Knjaževcu je 2018. uz podršku Evropske unije, u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, zvanično otvoren Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, odnosno deformiteta kičme kod dece. Tada nabavljena oprema jedina je tog tipa u Srbiji i takav centar je prvi na Balkanu.

O svom iskustvu, predstavnici Sportskog saveza Knjaževca govoriće u utorak na prezentaciji u OŠ “Đura Jakšić” u Zaječaru. Početak je u 13 sati.

Prisutni će biti učitelji, nastavnicima i roditelji đaka te škole, kao i predstavnici Gradske uprave i Sportskog saveza Zaječara.

foto: EU info: Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa Knjaževac, naslovna: ilustracija/antifeixista.net