Prihod od prodaje knjige “Od ponora do Himalaja” Žika Branković ustupa NURDOR-u

Zahvaljujući Žiki Brankoviću zastava Zaječara viori se na najvišim planinskim vrhovima u regionu i svetu, na Elbrusu, Mon Blanu , Himalajima. Planinarske pohode nije zaustavila ni opaka bolest, jer je nakon oporavka od karcinoma, uspeo da osvoji i Krov sveta – Mont everest. Put od saznanja da boluje do vrhova Himalaja opisao je u knjizi “Od ponora do Himalaja” koja nosi snažnu poruku – da je volja najjača pokretačka snaga.

Taj ponor, to je moj susret sa kancerom, trenutak kada sam saznao da sam bolestan, kad me ništa nije bolelo, a opterećuju čoveka predrasude da je kancer neizlečiv, da je smrtonosan, da se umire u teškim mukama, u velikim bolovima. Trebalo je sve to prevazići, preći preko toga. Mislim da sam uspeo, pre svega zahvaljujući podršci moje porodice i prijatelja, koji su se našli kada mi je bilo najteže. O svemu tome sam pisao u knjizi, i očekujem da poruke koje nosi ova knjiga dođu do ljudi koji su bolesni i do onih drugih, da pomognu bolesnima, da bi svi videli ili našli svetlo na kraju tunela,

priča nam Žika.

Knjigu, osmišljenu kao pismo nepoznatom čitaocu, sa mnoštvo fotografija sa planinskih vrhova, obojeno emocijama, naslovio je simbolično „Od ponora do Himalaja“. Sav prihod od prodaje knjige namenjen je NURDOR-u, Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka.

Kako nam je otkrio, planira da osvoji i najviše vrhove Turske i Irana – Ararat i Damavand.