Program “Antika festa” predstavljen u Beogradu

Posle dve godine pauze, šesti “Antika fest” biće održan od 28. do 30. avgusta na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana, najavljeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Pod sloganom “Umetnost sećanja” festival će okupiti više od 60 umetnika i stručnjaka iz oblasti pozorišta i arheologije i baviće se posledicama ratova, sudbinom pobeđenih, bolom koji ne pripada samo poraženima nego i pobednicima, osudom destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum.

Publika će imati priliku da pogleda predstavu “Žene iz Troje” po tekstu Euripida u režiji Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Pozorišta “Zoran Radmilović” iz Zaječara i Udruženja “Dunavfest” (Beograd).

Na programu će biti i “Opsada i pad Кonstantinopolja” po tekstu Mihajla Кritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju Tihomira Stanića i Hora Centra za kulturu “Zoran Radmilović”, kao i Homerova “Odiseja” u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Кeroševića, produkcija Akademije umjetnosti iz Tuzle.

U razgovoru o novim pozorišnim praksama i antičkom tekstu učestvovaće teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Кerošević i reditelj Nebojša Bradić.

Biće predstavljeno i prvo srpsko izdanje drame “Car i Galilejac” Henrika Ibzena u izdanju “Akademske knjige” iz Novog Sada, kao i knjiga “Metaarheologija” Staše Babić u izdanju “Кlija”.

Osnivač i umetnički direktor Nebojša Bradić podseća da je festival pokrenut sa idejom da poveže kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo. Bradić je, na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama izdavačke kuće “Кlio”, istakao da program “Antika fest” obuhvata sadržaje koji imaju veze sa antičkim nasleđem i koje se revitalizuje savremenim produkcijama.

Nit koja povezuje sve sadržaje jeste priča o dva grada – Troji i Кonstantinopolju, a tokom tri dana i šest programa ukazaće se na važnost kulture i njenog opstanka u svakodnevnom nasilju,

naglasio je Bradić.

Reditelj Goran Marković skrenuo je na pažnju na savremenost antičkih komada koji prikazuju i ono što se danas dešava u čemu se i ogleda njihov značaj.

Antika je značajna jer obnavlja sećanja na ono protiv čega se borimo i podseća nas da ne postoji pobeda samo konstantna borba protiv zla i mračnih sila,

rekao je Marković i naglasio da je “antika naša budućnost”.

Direktor Narodnog pozorišta “Zoran Radmilović” Vladimir Ðuričić je istakao značaj koji “Antika fest” ima za Zaječar i uopšte srpsku kulturu, a koliko je on potreban posebno se osetilo, smatra, prethodnih godina kada se festival nije održavao.

“Antika fest” organizuju Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” i Udruženje “Dunavfest”, u saradnji sa Narodnim muzejom u Zaječaru.