Promovisana „Tradicionalna kultura Vlaha”

U zaječarskoj biblioteci promovisana je knjiga „Tradicionalna kultura Vlaha”, autora Filipa Paunjelovića. Na promociji su govorili autor i dr Dejan Кrstić, etnolog i antropolog.

Ovo je prva knjiga koja u celini prikazuje vlašku kulturu, a autor je u ovoj misiji uspeo, jer je izunutra sagledavao svoj predmet interesovanja: Filip Paunjelović je čovek iz naroda, vodio je takmičenja sela, i neumorno promovisao vlaško folklorno nasleđe, čiji je i sam neutuđivi deo, kao i njegovi preci.

„Tradicionalna kultura Vlaha” je čitanka vlaške kulture, u njoj su običaji bogati, arhaični, oni koji su zapravo odoleli hristijanizaciji i konzervirali se. Ali to je knjiga koja je pitka za svakog čitaoca, jer je bogata primerima, interesantna, potkrepljena je fotografijama, notama, a vredna je i kao svojevrsna riznica vlaške leksike.
Autor je načinio veliki korak od usmene do pisane reči, što rezultira ovim vrednim delom, u kome je dat, kao ni u jednoj drugoj knjizi ove tematike, celovit prikaz tradicionalne kulture Vlaha, i ne samo to: ono zadovoljava naučne kriterijume, pisao ju je izvrstan poznavalac, sadrži dodatna objašnjenja i originalne reči, a istovremeno je zanimljiva za bilo kog savremenog čitaoca, navodi biblioteka na svojoj fejsbuk stranici.

Ova autorska publikacija je već promovisana u Boru i Boljevcu, u celini je još 2009. ugledala svetlost dana, a tek je prošle godine objavljena u izdanju Кulturno-obrazovnog centra Boljevac.

Atmosferu je obučen u autentičnu narodnu nošnju upotpunio Stefan Radovanović, instrumentalista na duduku i gajdama. Za početak je na duduku odsvirao ljubavnu baladu: „Goro, sestro, goro”, a zatim i kolo svoga pradede iz Velikog rata, koji je pomilovan dok je čekao na streljanje i to tako što je svirao frulu.