Proslava Vaskrsa u Zaječaru

Ispred Saborne crkve rođenja presvete Bogorodice, u ulici Timočke bune, u prazničnoj atmosferi proslavljaju se uskršnji praznici a prvog dana Vaskrsa, okupio se veliki broj građana i dece.

Manifestacija “Uskršnji dani”, prvi put pod ovim nazivom, objedinila je tradicionalnu Tucijadu, Uskršnji bazar i Uskršnji koncert.

Učesnicima je najinteresantnije bilo takmičenje mališana u tucanju jaja. U jubilarnij 10. Tucijadi nadmetalo se čak185 dečaka i devojčica. Prvo mesto osvojio je petogodišnji Jakov Jovanović, drugo mesto pripalo je Luki Gicoviću, dok je treći bio Petar Zarić.

Praznik nad praznicima okupljenim građanima čestitao je episkop timočki Ilarion.

„Svim sugrađanima pravoslavne veroispovesti, svim ljudima dobre volje, čestitamo ovaj praznik nad praznicima, praznik pobede života nad smrću vaskrsenjem našeg gospoda Isusa Hrista. Velika je radost što smo u prilici da se ovako saberemo i što smo po prvi put u prilici da, zajedno sa Gradskom upravom, organizujemo ovu ulicu Vaskršnje radosti. Važno je da znamo da Vaskrs nije samo praznik kada se farbaju jaja, treba znati suštinu praznika a to je pobeda života nad smrću. Uvek je važno da znamo suštinu praznika. Neka vam Vaskršnji Gospod podari svima mir, dobro zdravlje i na kraju večno spasenje“, istakao je episkop Ilarion.

Episkop timočki Ilarion i gradonačelnik Boško Ničić potom su obišli štandove izlagača u ulici Timočke bune, ispred hrama, koja je ovoga puta ulica Vaskršnje radosti.

Više od 60 izlagača iz cele Srbije predstavilo je Zaječarcima proizvode iz kučnih radionica i ručne radove.
Bazar se može raazgledati i naredna dva dana.

Grad Zaječar je ove godine obezbedio 1.000 ofarbanih jaja za svoje sugrađane. Polovina je podeljena u centru grada, a 500 na manifestaciji “Uskršnji dani 2022”.

Program se nastavlja u ponedeljak, kada će kod Saborne crkve u Zaječaru koncert održati etno grupa „Iskon“ iz Subotice. Početak je u 19,30.

Manifestaciju “Uskršnji dani 2022” organizovali su Eparhija timočka, Grad Zaječar, TO grada Zaječara i zaječarsko pozorište.