Prva nagrada OŠ “Desanka Maksimović” na Festivalu školskog filma u Poljskoj

Zaječarska Osnovna škola “Desanka Maksimović osvojila je na Festivalu školskog filma “Wylegarnia International School Film Contest” više nagrada, računajući i glavnu u kategoriji školskog filma, za film o Dramskoj družini “Fifteen years of laughter and tears”.

Školski film koji govori o 15 godina postojanja školske Dramske družine osvoji je i treću nagradu u kategoriji “muzička numera iz filma” – naslovnu numeru iz mjuzikla “La La Land”, reditelja Demijena Šazela, u duetu izvode Mila Mladenović i Olga Glavonić.

Kako navode u školi, dokumetarcem su želeli da se zahvale svim učenicima koji su proteklih 15 godina svoj talenat i kreativnost iskazivali kroz rad Dramske družine, kao i svima koji su pomagali njen rad – lokalnoj samoupravi, raznim ustanovama u gradu, nastavnom i nenastavnom osoblju škole, a naročito učiteljicama, koje su od prvog razreda negovale ljubav dece prema glumi i pozorištu. U filmu se pojavljuju nekadašnji članovi Dramske družine, mnogi na studijama a neki od njih već ostvareni u profesijama koje su odabrali.

Film potpisuju Milica Dimitrijević, Petar Radosavljević, Angelina Golubović, Milica Stojadinović i Dušan Milijić, a u školi pohvaljuju Andreu Buković, koja je učestvovala u kategoriji filmski plakat.
Na festivalu je učestvovao još jedan film ove zaječarske škole – “A Real Boy”, autora Lenke Jovanović, Andree Buković i Andrije Dačića.

Na međunarodnom takmičenju u Poljskoj, u organizaciji Opštinske biblioteke u gradu Javožno, učestvovali učenici iz Poljske, Španije, Rumunije, Ukrajine, Srbije i Hrvatske.

Film “15 godina smeha i suza” možete pogledati na linku.