Puls kulturnog nasleđa

Da je kulturno nasleđe u Srbiji itekako živo pokazala je tribina Puls kulturnog nasleđa koju je organizovao EU info point u Novom Sadu, zajedno sa partnerima sa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Puls kulturnog nasleđa deo je dvodnevne posete radnika u kulturi Istočne Srbije Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2022.

Kada govorimo o kulturnom nasleđu to je skup mnogo različitih tema, ali u onome u čemu se svi slažu jeste da njega zapravo čine otkucaji srca svih onih ljudi koji su uložili svoju energiju i vreme kako bi sačuvali ono najvrednije u svojoj zemlji, a to su, kako i sama definicija kulturnog nasleđa kaže, neprekidno evoluirajuće vrednosti, uverenja, znanja i tradicija, nastalih interakcijom čoveka i prostora tokom vremena.

Čak i pojedinac može mnogo. Dokaz za to je Didina kuća u Baču i njena vlasnica, dobitnica nove godišnje nagrade Evrope Nostre Srbije za lični doprinos u oblasti nasleđa – „Heroji nasleđa“ – Stanka Čoban.

Stanka je sačuvala i obnovila porodičnu kuću svojih roditelja i od nje napravila parvo kulturno blago, koje svakodnevno, pored toga što jača lokalnu zajednicu, privlači i brojne turiste.

„Ja sam svoju ljubav prema starinama uspela da pretočim u svoj posao i danas radim ono što volim. Trudimo se najviše da ono što smo nasledili od naših predaka sačuvamo i da tu ljubav prenesemo i na naše potomke kako bi oni nastavili tamo gde mi stanemo“, rekla je Stanka.

Stankina priča samo je jedan od primera kako svako od nas može da utiče na očuvanje kulturnog nasleđa, ali i dokaz da je svaki čovek sa svojim životom već bogat izvor nematerijalnog bogatsva svog kraja.

Ipak, upravljanje lokalitetima od izuzetnog značaja, kao što je Feliks Romulijana, vrlo je specifično. Kako kaže direktor Muzeja u Zaječaru i predstavnik projekta Feliks Romulijana, Vujadin Milošević, administracija dosta usporava, ali zahvaljujući različitim donacijama i pogotovo projektu #EUzaTebe – za kultruno naseđe i turizam“, uspevaju da održavaju ovaj spomenik kulture i tako unapređuju i turističku ponudu kraja.

„Konačno, i Vizitorski centar kreće sa izgradnjom, tako da sama pomisao da će se to napraviti u narednih godinu i po dana nama budi nadu u bolje vreme koje dolazi. To će ovom kraju doprineti u kulturološkom i turističkom smislu“, objašnjava Milošević.

Ono što se svakako nameće kao trend jeste prilagođavanje kulturnog nasleđa mladima, kroz digitalne i interaktivne prezentacije i postavke, što povećava zainteresovanost posetilaca, a konačno i razvoj turizma. Tome teže i institucije kulture u Srbiji danas, s ciljem da će se modernizacija osetiti i na ekonomskom i finansijskom planu.

Tokom posete Novom Sadu, predstavnici kulturnih institucija sa istoka zemlje obišli su Galeriju Matice srpske, Gradsku kuću i Petrovaradinsku tvrđavu i iz prve ruke se uverili kako kulturno nasleđe doprinosi bogatstvu jednog grada i održava njegov puls živim.

preuzeto: EU u Srbiji