Rekonstrukcija OŠ “Hajduk Veljko” – otkriveni stari propusti u izgradnji

Prilikom uklanjanja poda, radnici koji rade na rekonstrukciji Osnovne škole “Hajduk Veljko”, utvrdili su da je betonska ploča ulegnuta izmedju 6 i 12 centimetara. Zbog ovoga, pre nastavka radova, moraće prvo da se sanira ploča, što će za najmanje dva meseca odložiti završetak rekonstrukcije škole i povećati vrednost investicije, istakli su danas, prilikom obilaska škole, gradonačelnik Boško Ničić i predstavnici kompanije “Kappa projekt”.

Prema Ničićevim rečima, propust je netačnim statilčkim proračunom napravila “Timogradnja” koja je školu gradila pre 35 godina godine.

Statički projekat je sada nestao iz arhive i to nije slučajno. Prilikom izgradnje škole sve to se je vešto pokrilo, pa se nisu videla ni ulegnuća, ni pukotine. Da se je kojim slučajem desio u gradu neki ozbiljniji potres, mogao je ovde da izazove katastrofu,

kazao je Ničić.

Minimalna debljina ploče prilikom izgradnje škole morala je, po projektu, da bude minimum 20 do 22 centimetra, a ona je samo 15 cm. Prilikom izgradnje nisu bili pokriveni ni takozvani negativni momenti, pa su se pojavile pukotine. Zahvaljujući šefu gradilišta uradili smo predlog projekat sanacije, tako da ćemo objekat da dovedemo u bezbedno stanje i garantovaćemo da će biti stabilan,

rekao je Dragoljub Stojanović iz “Kappa projekta”.

Kancelariju za javna ulaganja odobrila je dodatne radove i naknadno će obezbediti novac. Zbog nepredviđenih radova, rekonstrukcija će biti produžena za najmanje dva meseca, ali će đaci od narednog septembra početi školsku godinu u renoviranoj zgradi, u učionicama kompletno opremljenim novim nameštajem, koje će obezbediti grad.

Gradonačelnik Ničić rekao je novinarima da se rade projekti za rekonstrukciju i nekoliko seoskih škola, u Rgotini i Velikom Izvoru, kao i za izgradnju zajedničke sportske hale za dve osnovne škole „Desanku Maksimović“ i „Ljuba Nešić“.

Dok radovi traju, đaci ove škole nastavu pohađaju u OŠ “Đura Jakčić” i u srednjoškolskom centru.

Radove izvodi “Tončev gradnja”.

foto: Grad Zaječar