Reparacija zvona Crkve Svetog Đorđa u Кnjaževcu

Četiri zvona Crkve Svetog Đorđa u Кnjaževcu skinuta su sa zvonika radi reparacije i restauracije. Starešina knjaževačke crkve i manastira Svete Trojice protosinđel Zaharija Mitić istakao je značaj ovog događaja, jer je zbog lošeg stanja zvona popravka bila neophodna.

“Svedoci smo gotovo sveobuhvatne obnove knjaževačke crkve Svetog velikomučenika Georgija zadnjih nekoliko godina. Skinuli smo zvona koja će za neki dan biti odvezena u livnicu i nadamo se da će za nekih mesec dana ponovo biti vraćena i postavljena na staro mesto, kako bismo rešili problem za nekih više desetina godina, usudiću se da kažem i za stotinu godina”, kaže protosinđel Zaharija Mitić, starešina knjaževačke crkve i manastira Svete Trojice.

Ovo je poseban dan za knjaževačku crkvu, ali i za sve vernike u knjaževačkom kraju, jer će uskoro nova zvona krasiti knjaževački hram.

Iako je zvonik sa satom podignut 1866. godine, u prošlosti je crkva bila spaljena, ikonostas izgoreo, a zvona su bila oštećena. Nakon reparacije, u knjaževačkoj crkvi bogosluženje će se služiti sigurnije i uz zvuk preuređenih i obnovljenih starih zvona.

izvor i foto: Ivana Vulikić Vučić