Rimska galija uplovila u kladovsku marinu

Galija „Danuvina Alacris“ autentično rekonstruisan rimski dunavski brod iz 4. veka nove ere doplovio je sinoć do gradske marine u Кladovu, a danas je, bez obzira na kišu, izazvao veliko interesovanje meštana ali i učenika osnovne škole i dece iz vrtića. Posadu galije, nastale kao deo međunarodnog projekta deset podunavskih zemalja, dočekao je Saša Nikolić, predsednik Opštine Кladovo, Dušan Belić, zamenik načelnika opštinske uprave, Aleksandra Vasiljević, direktorka TOO Кladovo i Žaklina Nikolić, direktorka Bibloteke „Centar za kulturu“ Кladovo.

Prema običaju, dve devojke obučene u narodnu nošnju sa pogačom i solju dočekale su višečlanu međunarodnu posadu sastavljenu ne od profesionalnih veslača već od pravnika, ekonomista, arheologa, profesora…ističe Nemanja Mrđić, saradnik Arheološkog instituta Srbije i vodič ove plovidbe.

Ivana Radulović, nastavnica istorije u OŠ „Vuk Кaradžić“ upriličila je da nekoliko učenika ove škole bude odeveno u tradicionalnu rimsku odeću. Naravno, druženje sa školarcima nastavljeno je na samom brodu gde im je posada rimske galije objasnila tehnike veslanja i prenela utiske plovidbe.

Inače, cilj projekta „Living Danube Limes“ je da se privuče pažnja stanovnika Podunavlja i približi zajedničko arheološko i istorijsko nasleđe ali i sprovođenje mnoštva mera za zaštitu antičke infrastrukture i razvoj turističkog potencijala 2000 godina starog rimskog nasleđa koje je i dalje prisutno i vidljivo duž celog Dunava.

Galija izgrađena u Nemačkoj u okviru projekta „Living Danube Limes“ plovi Dunavom od 20. jula, a veslači se menjaju na 12 dana. Proputovali su Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku. U našu zemlju uplovili su 9. septembra, a danas nakon razgledanja postavke Arheološkog muzeja Đerdapa nastavljaju plovidbu ka Brzoj Palanci.

izvor i foto: Opština Kladovo