RTB je od danas Ziđin Bor Copper d.o.o. Bor

RTB Bor od danas i zvanično ima novog vlasnika i novo ime – Ziđin Bor Copper d.o.o. Bor.

Kineska kompanija “Ziđin Majning” danas je zvanično preuzela Rudarsko topioničarski basen u Boru i postala vlasnik 63% basena.

Ugovor o preuzimanju potpisali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor Ziđin-a i stariji potpredsednik te kineske kompanije Džordž Fang. Ugovor je potpisan u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga , državnog sekretara Ministarstva privrede Miluna Trivunca, kao i novog generalnog direktora kompanije u Boru Long Ji.

Prema predstavljenom investicionom planu, Kinezi su se obavezali da ulože ukupno 1,26 milijardi dolara u RTB u narednih šest godina od čega će 75 odsto investirati u prve tri godine. Takođe, Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira dodatnih 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje. Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Kako je predviđeno, Topionica će za tri godine da radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona. Ziđin se takođe obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

izvor i foto: Tanjug