RTB u utorak preuzimaju Kinezi

Rudarsko-topioničarski basen u Boru u utorak i zvanično prelazi u ruke većinskog vlasnika “Ciđina”. Od dolaska kineskog strateškog partnera u Bor, očekivanja su velika jer se obavezao na ulaganje od milijardu i 400 miliona dolara.

Strateški partner se obavezao da će za tri godine godišnju proizvodnju od 40 miliona tona duplirati, a za šest godina povećati na čak 160 miliona tona.
Prioritet je investicija u nove rudnike i tehnoški razvoj RTB-a, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

To govori da kompanija Ciđin ima istu viziju kao i Srbija: da RTB treba da se razvija, da otvara nove rudnike da ostane i da postane jedan od ključnih stubova naše ekonomije, naše privrede sa zaista izuzetno velikim uticajem na naš ukupni BDP i na život u čitavoj istočnoj Srbiji,

kaže Antić.

Najvažnije je što će “Ziđin” sačuvati svih 5.000 radnih mesta a uz obavezujući biznis i investicioni plan u Vladi očekuju i nova zapošljavanja.
Iza kompanije “Ciđin” stoji kinska država. Među najvećim su kineskim proizvođačima zlata, bakra i cinka, posluju u još devet zemlja u svetu.

izvor: rts, foto: fb