RTS prenosi Vaskršnju liturgiju, a iz zaječarskog hrama Za media

Iako se najveći hrišćanski praznik Vaskrs proslavlja u domu, sa porodicom, ove godine okolnosti su znatno izmenjene. Ostaćemo kod kuće, ali u izolaciji i bez mogućnosti da okupimo širu porodicu, posetimo nekoga koga volimo ili pozovemo na ručak one koji su nam najbliži.

Uprkos izmenjenim okolnostima usled pandemije, neke stvari se, ipak, ni ovog Vaskrsa ne menjaju.
Radio-televizija Srbije prenosiće ponoćnu vaskršnju liturgiju i Vaskršnju svetu arhijerejsku liturgiju iz kripte Hrama Svetog Save u Beogradu.

Vaskršnju liturgiju koja počinje u ponoć, a čiji se prenos na Prvom programu RTS-a realizuje u saradnji sa TV Hram, služiće vikarni episkop remezijanski Stefan.

Vaskršnju svetu arhijerejsku liturgiju 19. aprila u 9 časova ujutru služiće patrijarh srpski gospodin Irinej uz sasluženje beogradsko-karlovačkog sveštenstva. Prenos Vaskršnje liturgije emitovaće se na Drugom programu RTS-a. Prenosi će biti realizovani uz poštovanje mera zdravstvene zaštite koje je propisala Vlada Srbije.

Građani Zaječara koji su najveći hrišćanski praznik proslavljali u zaječarskom hramu, neće ove godine ostati uskraćeni za Vaskršnju liturgiju.

ZA MEDIA će noćas od ponoći uživo prenositi Vaskršnju liturgiju iz Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru. Prenos će emitovati na svom portalu, YouTube kanalu i fb profilu, kao i na T1 televiziji.

Inače, brojnim aktivnostima Eparhija timočka obeležila je Strasnu nedelju, nedelju uoči Vaskrsa.

Pravoslavni vernici uskraćeni su zbog zabrane kretanja za Uskršnju liturgiju, a neki od njih iskoristili su poslednje sate pre početka najdužeg policijskog časa, da na Veliki petak posete hramove, zapale sveće, pomole se i poklone plaštanici.

Tradicionalna večernja bogosluženja i iznošenje plaštanica u većini hramova protekla su bez vernika, ali u pojedinim, poput Crkve rođenja presvete Bogorodice u Zaječaru, je večernja služba pomerena sat ranije, pa su do 17 sati vernici mogli da se poklone plaštanici na kojoj je predstavljeno skidanje Isusa sa krsta i postavljanje u grob.

Vernici su poštovali mere fizičke distance i čekali na odstojanju od dva metra za ulazak u crkvu.

foto: Eparhija timočka (Strasna nedelja)