Savet građanima da ne putuju u Italiju

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučuje svim našim građanima, da do daljnjeg, ne putuju u ugrožena područja Italije. Ministarstvo zdravlja naredilo pojačan nadzor i posebnu kontrolu putnika koji dolaze iz Italije.

Radna grupa Ministarstva zdravlja za kontrolu novog korona virusa (Covid-19) naložila je pojačan nadzor i posebnu kontrolu putnika koji dolaze iz Italije.

Ministarstvo građanima savetuje da ne putuju u Italiju dok se aktuelna zdravstvena situacija ne normalizuje.

Na svim graničnim prelazima naložen je nadzor, u cilju preduzimanja adekvatnih mera povodom novonastale situacije sa širenjem tog virusa u Italiji. U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja navodi se da je na hitnom sastanku Radne grupe izvršeno usklađivanje kriterijuma u Algoritmu za postupanje u nadzoru nad putnicima, koji su boravili u zaraženim odnosno epidemiološki rizičnim područjima, a koje podrazumeva pojačan nadzor putnika na graničnim prelazima.

U Italiji je već šest osoba umrlo od korona virusa, a mnoga područja su blokirana. Za sada, izolovana zona obuhvata područje severne Italije – Veneto i Lombardija, s tim što je od subote autonomna regija Friuli Venecija Đulija, uvela vanredno stanje.

Italijanska vlada donela je mere koje obuhvataju zabranu udaljavanja i pristupa pogođenim mestima, odnosno područjima gde je već registrovano prisustvo virusa, suspenziju manifestacija, javnih događaja i drugih vrsta okupljanja, suspenziju nastave u školama i rada vrtića, suspenziju rada muzeja, suspenziju aktivnosti javnih službi osim neophodnih za život ljudi, primenu obaveznog karantina sa aktivnih nadzorom i druge, kao i čitav niz preventivnih higijenskih mera u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa.

Imajući u vidu da se podaci o kretanju epidemiološke situacije u Italiji menjaju i ažuriraju iz sata u sat, te da se uvode nove mere, Ministarstvo će nastaviti da prati i informiše građane Srbije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji.

U Italiji je 219 osoba zaraženo tim virusom, a šest osoba je umrlo.

foto: Danas/EPA