Sećanje na veterane

Povodom Dana veterana svih oslobodilačkih ratova delegаcije lokalne samouprave, Vojske Srbije, borаčkih orgаnizаcijа i potomаkа rаtnikа položile su vence nа Spomenik palim borcima Timočke krajine na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

Prema rečima Komandanta Komande za razvoj Timočke brigade, pukovnika Vladice Vučkovića, Vojska je na ovim prostorima uvek bila sinonim za slobodu, ali je tcena slobode uvek skupo plaćana.

Sećanja na naše poginule saborce neće izbledeti, a pripadnici vojske prenosiće svoja sećanja mlađim generacijama kako bi oni nastavili njihovim putem – putem poštovanja i uvažavanja onih koji su dali najveću žrtvu za slobodu svih nas i svoje zemlje,

kazao je Vučković.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore i Bugarske sa jedne i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane.
Tada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postalo “stari ratnik”, odnosno vojni veteran, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

izvor i foto: Zaječar on line