Sedam decenija na prestolu

Kraljica Elizabeta II u nedjelju će postati prva britanska vladarka koja je na prestolu bila 70 godina, čime će početi godina njenog platinastog jubileja. No, istorijski datum neće biti obeležen velikom ceremonijom jer 95-godišnja kraljica godišnjicu muževljeve smrti tradicionalno provodi u privatnosti.

Njena vladavina započela je kada je imala 25 godina i kad je u zabačenom delu Kenije sa svojim suprugom princom Filipom saznala za smrt oca, kralja Džordža VI. Otada je postala jedini konstantni akter u razdoblju brzih društvenih i političkih promena, poglavarica savremene Britanije i živa veza s njenom posleratnom i carskom prošlošću.

Kraljica je prema anketama redovno najpopularniji član kraljevske porodice, a otputovala je 23. januara na svoje imanje Sandringam na istoku Engleske. Ne očekuje se da će biti njenih javnih istupa u nedelju, u skladu s tradicijom.

No, četiri dana svečanosti predviđena su za početak juna, uključujući vojnu paradu, muzički koncert, ulične proslave, masovni piknik i “platinasto puding takmičenje”. Izrađene su i posebne kovanice kako bi se obeležila dosad nezabeležena godišnjica.

izvor: B92, foto: Profimedia