Seoske igre i folklorna baština na “Bašti Balkana” u Velikom Izvoru

U Velikom Izvoru kod Zaječara održana je 10. jubilarna dvodnevna manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva “Bašta Balkana”, koja se drugi put organizuje u okviru “Miholjskih susreta sela Srbije”. Ove godine okuplja bluzu 600 učesnika iz Srbije, Grčke i Bugarske.
Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, a okupljene učesnike i posetioce pozdravili su pomoćnik Ministra unutrašnih poslova republike Srbije Vladimir Ilić i Generalni sekretar Nezavisnog sindikata policije Igor Stojadinović. Pripadnici policije naime, već treću godinu zaredom takmiče se u tradicionalnim sportskim disciplinama, zajedno sa učesnicima iz gradova Zaječar i Bor i opština Boljevac, Svilajnac, Majdanpek, Svrljig, Sokobanja i Knjaževac.
U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD-ovi iz Zaječara, Velikog Izvora, Koprivnice, Vražogrnca, Sumrakovca, Gradskova, Luke, kao gosti iz dva KUD-a iz Soluna u Grčkoj i iz Mezdre u Bugarskoj. Publiku su posebno oduševili članovi folklora Horeftiki akademije Pefkon iz Soluna, čiji su gosti letos bili članovi KUD-a “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora. Oni su izveli igre sa Krita i drugih grčkih ostrva, u čast srpskih boraca iz Prvog svetskog rata, ali i tradicionalni grčki sirtaki.
Predsednik mesne zajednice Veliki Izvor Neli Nikolići i predstavnik opštine Neapoli grada Soluna Hristos Germanos, potpisali su Povelju o bratimljenju Velikog Izvora i Solunske opštine.
U kasnim večernjim satima priređen je koncert estradne umetnice Tine Ivanović.
Tokom dana organizovana su takmičenja u pripremi tradicionalnih kulinarskih specijaliteta i u sportskim disciplinama. Prvo mesto u kuvanju sarmi osvojio je Dragiša Cuković iz Gradskova, najveštiji u borbi na brvnu je Peđa Stojilković iz PU Zaječar.
Prvo mesto u nadvlačenju konopca osvojila je ekipa iz Kušiljeva kod Svilajnca, najuspešniji u bacanju bale sena preko prečke bio je Zlatibor Kostadinović iz Luke kod Bora, najbolji orač “Bašte Balkana” je Miloš Žikić iz Nezavisnog sindikata policije, a najmlađi orač je Vojislav Vojislavljević.
Drugog dana smotre organizovana su brojna takmičenja, dečji dan i kulturno-umetnički program . Pobednik takmičenja u kuvanju gulaša je Nataša Ranđelović Tomić iz Udruženja žena Grljan, pobednik trke sa mlekarskim kantama je u kategoriji muškaraca Aleksandar Mladenović, a u kategoriji žena Violeta Bradić Dobrosavljević, oboje iz Velikog Izvora.
Za lepoticu “Bašte Balkana” izabrana je Iva Mihajlović iz Vražogrnca, prva pratilja je Teodora Simonović iz Gamzigrada, a titulu druge pratilje ravnopravno su ponele Sanela Prvulović iz Gradskova i Ana Milenković iz Halova.
U okviru dečjeg dana, pored ostalog, organizovan je maskenbal, đuskanje sa led robotom, slikanje sa maskotama.
Pored folklora iz Vražogrnaca, Halova, Rgotine, Dubočana i Gamzigrada nastupile su i igračice zumbe iz Zaječara.