Školarci, srećno!

Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas se vraćaju u školske klupe.

U novu školsku godinu kreće više od 800.000 đaka, među kojima i oko 70.000 prvaka.

Ove godine nema jesenjeg raspusta pa će đaci imati samo jedan neradan dan u ponedeljak 11. novembra kada se obeležava dan pobede u Prvom svetskom ratu.

Novogodišnji i božićni raspust počinju od ponedeljka 30. decembra i trajaće do 7. januara 2020, pa će učenici nazad u klupe u sredu 8. januara. Prema kalendaru ministarstva prosvete prvo polugodište se završava 31. januara, a zimski raspust će trejati od 3. do 17. februara. Ukupno u prvom plugodištu biće 101 nastavni dan. Početak drugog polugodišta zakazan je za utorak 18. februar.

Novi nastavni plan i program očekuje učenike drugog i šestog razreda, kao i đake druge godine gimnazije. Zbog novog programa za učenike drugog i šestog razreda menjani su i udžbenici.

Svi učenici prvog razreda u Srbiji imaće digitalne nastavne sadržaje i učiće po novom nastavnom programu, poručuju iz Ministarstva prosvete.

Ono što je karakteristika za Zaječar, konačno je završena rekonstrukcija OŠ “Ljubica Radosavljević-Nada” pa će đaci ove škole započeti novu školsku godinu u potpuno renoviranoj ustanovi.

Međutim, radovi na rekonstrukciji OŠ “Hajduk Veljko” počinju ove jeseni, pa će đaci ove škole od petog do osmog razreda biti gosti obližnje OŠ “Đura Jakšić” i to samo do početka drugog polugodišta, nada se direktorka škole Suzana Krstić. Prema njenim rečima, na portalu Radio Magnuma, nastava za učenike od 1. do 4. razreda će se odvijati po planu i programu, nesmetano u matičnoj školi.

Nastavu u jednoj smeni od 2. septembra, kada počinje školska godina, imaće učenici u 204 osnovne škole širom Srbije. Među njima su i dve škole u Zaječaru i tri seoske škole: “Đura Jakšić” i “Ljubica Radosavljević Nada”, i seoske škole “Vladislav Petković Dis” u Grljanu, “Vuk Karadžić” u Velikom Izvoru i “Dositej Obradović” u Vražogrncu.

izvor: B92/Za media, foto: ilustracija