Skupština prihvatila Izveštaj o pregovorima

Poslanici Skupštine Srbije prihvatili su sa 154 glasa Vladin Izveštaj o pregovorima sa Prištinom. U završnom obraćanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ćemo imati teške razgovore i tešku borbu za Zajednicu srpskih opština, sa ovlašćenjima koja će biti značajna i koja će ulivati poverenje građanima.

Poslanici Skupštine Srbije prihvatili su sa 154 glasa Vladin Izvještaj o pregovorima sa Prištinom.

U završnom obraćanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ćemo imati teške razgovore i tešku borbu za Zajednicu srpskih opština, sa ovlašćenjima koja će biti značajna i koja će ulivati poverenje građanima.

Narodni poslanici usvojili su Vladin “Izvještaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023”.

Protiv su glasala 23 poslanika, a uzdržanih je bilo devet.

Tokom glasanja je bilo prisutno 186 poslanika.

U izveštaju se ističe i da Beograd neće odustati od zahteva da ZSO bude hitno formirana i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbednosti srpskog naroda u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.

Srpska strana će nastaviti, da kroz mirovnu politiku aktivnog učešća u pregovaračkom procesu onemogući bilo kakav osnov prištinskoj strani za maliciozno i lažno prikazivanje Srbije kao nekonstruktivnog i “remetilačkog faktora” u regionu.

Ocenjuje se i da su Beograd u proteklom periodu posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama.

Takav pristup zasnovan na spremnosti na kompromis zarad mira  u regionu svih građana na prostoru KIM, mnogo je uticao da rešenje svih situacija budu u interesu srpske strane, zaključuje se u izveštaju.