Slava i jubilej crkve u Kladovu

Slava hrama Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija u Кladovu svečano je proslavljena svetom arhijerejskom Liturgijom 6. maja. Njegovom preosveštenstvu episkopu timočkom gospodinu Ilarionu sasluživali su sveštenici Eparhije timočke.

Među brojnim vernicima svetoj Liturgiji prosustvovao je i istoričar i univerzitetski profesor dr Miloš Кović koji je dan ranije, posle litije i večernjeg bogosluženja koje je predvodio Episkop timočki g. Ilarion, održao predavanja u parohijskom domu na temu Istorijsko-verski kontekst savremenih zbivanja na teritoriji Кosova i Metohije i Ukrajine.

Nakon blagosiljanja i lomljenja slavskog kolača Episkop timočki čestitao je sabranim vernicima praznik a bratstvu kladovske crkve hramovnu slavu i sto šezdesetu godišnjicu osvećenja crkve Svetog Georgija.

U prazničnoj besedi vladika je govorio o životu Svetog Georgija ističući ga kao primer izlivanja Božje blagodati na one koji ga svim srcem ljube.

Na kraju, Episkop Ilarion je poručio vernicima da se raduju vaskrsenju Hristovom, Njagovoj Crkvi i svakom danu koji je dar od Boga, naglašavajući da bez radosti nema usavršavanja u Ljubavi.

Povodom crkvene slave a u okviru Đurđevdanskih dana 2022. u Кladovu su pored predavanja dr Miloša Кovića organizovane i dve izložbe na kojima su prikazane rukodelje Udruženja „Misija kreativa“ i izložba likovnih radova Nikole Skrlatovića.

izvor i foto: Eparhija timočka