Slava vinogradara: Ove godine radovi na Rajačkim i Rogljevskim pivnicama

Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i vinara danas je, po tradiciji, obeležen na Rajačkim pivnicama.
Obred rezanja slavskog kolača obavili su sveštenici Ranko Jović i Petar Čolić, a domaćin slave bio je Nemanja Milanović.

U rajačkim vinogradima orezan je prvi čokot i zaliven vinom. Kiša koja je dana padala najavljuje berićetnu godinu, smatraju vinogradari.

Rodnu i berićetnu godinu slavarima je poželeo i predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, čestitajući im slavu.

Ova godina biće godina u kojoj će započeti radovi na Rajačkim pivnicama, a predstoji nam i uređenje pivnica u Rogljevu. Ovaj kompleksan projekat podržao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, prilikom posete našoj opštini. Trogodišnji proces ukrupljavanja poseda u ovom delu, koji se odvija uz podršku države, pružiće šansu za podizanje novih zasada. Uz uređeni put do Smedovca, Rogljeva, Rajca i kompleksa pivnica, koji će u narednom periodu dostići neophodan kvalitet koji turisti očekuju, stvaramo pogodno tle za razvoj turizma i vinarstva. Uz jedinstvene uslove za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina, kvalitet naših vina je neosporan, što je, uz podršku i promociju, najvažniji uslov da bismo postigli uspeh i održali renome na veoma zahtevnom i istančanom tržištu vina. Ovo je zajednički posao, obaveza i opredeljenje, jer svaki novi zasad, uređena pivnica, učinjeni vaš korak, uz našu podršku, ulozi su u stvaranju srpske Burgundije na balkanskim prostorima,

istakao je Veličković.

U Turističkoj organizaciji grada smatraju da su Rajačke i Rogljevske pivnice osim za razvoj vinogradarstva važne i za razvoj seoskog turizma jer sve više ljudi otkriva lepotu “mesta gde vino živi”.

U zabavnom programu obeležavanja Svetog Trifuna učestvovali su: ansambl “Kontrakord”, Etno grupa “Kraljice”, KUD “Čučuk Stana” iz Sikola, pesnici Milan Kotur i Saša Stanimirović…

Proslavu na Rajačkim pivnicama organizovala je Turistička organizacija Negotina pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

foto: NG portal