Sokobanja i zvanično najposećenija turistička destinacija u Srbiji

Mereno brojem ostvarenih noćenja, Sokobanja je zabeležila najviši turistički promet u Republici Srbiji za period od 1. januara do 30. septembra, objavio je Republički zavod za statistiku.

Od početka godine u Sokobanji je realizovano 607.481 noćenje. Slede Vrnjačka Banja sa 583.667 noćenja, Zlatibor sa 505.320, Кopaonik sa 481.094 noćenja. Od navedenih destinacija, Sokobanja ima i najviši prosek boravka turista oko 5 dana.

Ljubinko Milenković direktor Turističke organizacije Sokobanja kaže da Sokobanja od 2014. godine beleži permanentni rast u turističkom prometu. Čak je jedina 2020. godine, koja je bila najkriznija po svim osnovama pa i po pitanju turizma, imala rast od jedan posto u broju dolazaka i čak 10 posto rasta u broja realizovanih noćenja.

Ovogodišnji rezultati su zaista odlični a tome su doprineli i akcija subvencionisanih vaučera Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao i sjajna promocija koju je uradila Turistička organizacija Sokobanja. Turisti su mogli sa vaučerima da biraju u kojoj će destinaciji boraviti u našoj zemlji a ipak je i ove godine jedna trećina od ukupno izdatih vaučera realizovana upravo u Sokobanji, kaže Milenković.

preuzeto: Sokopres