Sokobanja u susret novoj sezoni

U Turističkoj organizaciji Srbije navode da se za odmor tokom predstojećih praznika turisti najviše interesuju za banjska mesta. Sudeći po rezervisanim kapacitetima, u Sokobanji očekuju još jednu rekordnu turističku sezonu.

U prvu ekološku opštinu u zemlji, koja ponosno nosi epitet Zeleno srce Srbije, neki dolaze u potragu za lekom, a mnogi zbog blagodeti koju pružaju lekovite vode I čist vazduh. Zbog pandemije promenjena je struktura gostiju, tako da je najviše domaćih I to uglavnom porodica sa decom.
Na trgu kod Turskog kupatila srećemo goste iz Bačke Palanke, Trstenika, Niša.

U Turističkoj organizaciji saznajemo da je čak 30 odsto vaučera za letovanje u Srbiji iskorišćeno u Sokobanji, tako da je uprkos pandemiji prošle godine oboren rekord po broju turista. Zvanično je u ovom mestu boravilo 125.000 gostiju, ali ih je sigurni bilo bar 20 odsto više. U 2020. godini ostvareno je više od 700.000 noćenja.

U Sokobanji sezona traje cele godine,mada je najviše posetilaca od aprila do oktobra. U mestu koje živi od turizma, gotovo da nema domaćinstva koje ne izdaje smeštaj. Svi su oni spremni za prvi turistički nalet za predstojeće praznike.

Zbog epidemijskih mera prošle godine nisu održane tradicionalne manifestacije po kojima je Sokobanja poznata, ali se nadležni nadaju da će renovirana letnja pozornica Vrelo ovog leta moće da ugosti učesnike Prve harmonike Srbije, i Grin festa.