Spoj sporta, kulturnog nasleđa i turizma:1/4 maraton Ramska tvrđava

Dužinu četvrtine maratona pretrčalo je ove subote više od 100 učesnika trke kod Ramske tvrđave.
Cilj trke nije bilo samo takmičenje već druženje, pozitivna atmosfera i uživanje u Dunavu i tvrđavi sa najlepšim zalascima sunca.

Stazu kraj Dunava pobednik Ivan Jeremić pretrčao je za 39 minuta i 47 sekundi, dok je najuspešnija takmičarka bila Jelena Mimić koja je na cilj stigla za 47 minuta.

Četvrtinu maratona organizovali su Sportski savez i Opština Veliko Gradište a podršku u realizaciji ove godine pružio je projekat #EU za tebe – Za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i nemačka vlada a sprovodi GIZ.

Spoj sporta i kulturnog nasleđa je dobar turistički proizvod koji je prepoznao i projekat #EU za tebe – Za kulturno nasleđe i turizam” jer je to dobar način za pomoć i promociju istočne Srbije. A imamo i sreće da nas je danas vreme poslužilo,

naglašava Aleksandar Bec, vođa projekta “EU za tebe – Za kulturno nasleđe i turizam”.

 

Organizujemo mnogo sportskih događaja u toku godine i svuda provlačimo turizam, od triatlona, biciklizma pa do polumaratona i ove trke. Sport i turizam zajedno. I stvarno mislim da nema lepše stvari od toga da se ljudi druže, lepo provedu, da treniraju ali i da vide znamenitosti,

kaže nam Dušan Banović iz Sportskog saveza opštine Veliko Gradište.

Otkako je 2019. godine renovirana, Ramsku tvrđavu dnevno obiđe oko 1.000 posetilaca a na dan besplatno su mogli da je razgledaju domaći i strani turisti. O ovom znamenitom mestu govorio je profesor istorije Nenad Mihajlović.

Ovo je bilo strateško mesto na Dunavu, kako za cara Trajana i rimske legije tako i za kasnije vojskovođe. Sagrađena je krajem 15. veka po nalogu sultana Bajazita, dede Sulejmana Veličanstvenog. Ovo je prvo tipično artiljerijsko utvrđenje u Srbiji. O tome svedoči ogroman broj topovskih otvora koji se nalaze u Ramu – čak 42. Kad uporedimo sa Kalemegdanom koji je u to vreme imao 26 topova, vidimo koliki su značlaj Turci pridavali ovoj tvrđavi,

objašnjava Mihajlović.

Trka duga 10.550 metara na terenu mešovite površine (asfalt i makadam) u slikovitom kulturno-istorijskom ambijentu na obali Dunava održana je prvi put 2019. godine sa idejom da se kroz sport promoviše obnovljena srednjovekovna tvrđava Ram.

foto: fb Sportski savez opštine Veliko Gradište/RTV Mlava