Spoj tradicije i modernog: Dan vina i lepog raspoloženja

U subotu je održana druga po redu manifestacija „Dan vina i lepog raspoloženja“ na Rajačkim pivnicama, kamenom vinskom selu kod Negotina. Početak berbe u vinogradu obeležen je tradicionalnim gaženjem grožđa, dok je veče bilo ispunjeno muzikom kada je nastupio i  Darko Rundek & Ekipa.

„Dan vina i lepog raspoloženja“ je manifestacija na koja ima za cilj očuvanje tradicije i promociju vinskog i ruralnog turizma u Negotinskoj Krajini. Na pivnicama su bila izložena domaća vina i hrana lokalnih proizvođača, a posetioci su mogli i da se upoznaju sa nekadašnjim procesima u vinskoj proizvodnji.

Organizatori manifestaciju se „Mladi sa Rajačkih pimnica“, udruženje koje je okupilo mlade iz ovog sela kako bi sačuvali nasleđe i autentičan izgled pivnica. Podršku u realizaciji pružili su, kao i prošle godine, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, kao i Opština Negotin sa svojom lokalnom turističkom organizacijom.

Upravo je manifestacija „Dan vina i lepog raspoloženja“ mogućnost da im se te želje i ciljevi ostvare. Negotinske pivnice su do skoro bile nepoznate široj javnosti, ali se i taj trend polako menja. To se vidi i po velikoj posećenosti festivalu, ali, još bitnije, po pozitivnim utiscima i oduševljenju posetilaca.

Pivnice su oduševile i Darka Rundeka koji je između tri koncerta u Beogradu uveličao ovogodišnju manifestaciju na pivnicama.

„Premalo sam imao vremena, ali dolaziću ovde, baš sam video zanimljiv kontrast između derutnosti i tih nekih stamenih zgrada koje dolaze iz nekog dobrog vinarskog doba koje možda opet dolazi“, izjavio je Rundek prilikom obilaska Rajačkih pivnica uoči svog nastupa.

Kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“  koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ, Rajačke i susedne Rogljevačke pivnice ulaze uskoro u značajnu infrastrukturnu rekonstrukciju, kojom će se stvoriti osnovni uslovi za razvoj ruralnog turizma, vinarstva i vinogradarstva na pivnicama.