Srbi doneli odluku o napuštanju institucija na KiM

Predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije, nakon sastanka u Zvečanu, doneli su odluku da zbog poslednjih poteza Prištine napuštaju sve političke institucije – skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Grupa policajaca simbolično je skinula uniforme.

Premijerka Ana Brnabić kaže da su Srbi saterani u ćošak, a da samo žele primenu potpisanih sporazuma. Poručuje da će imati podršku Vlade Srbije.

Na sednici Vlade, održamnoj jutros u Palati “Srbija”, predsednik Vučić podneo je izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM, koji su najavili povlačenje iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i suspenzije komandira regionalne direkcije Sever Nenada Đurića.

Nakon sednice Vlade, predsednik Vučić je razgovarao sa ambasadorkom Kine Čen Bo, a potom i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Predsednik Srbije sastao se u Patrijaršiji i sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom SPC.

Vučić se juče u vili “Bokeljka” sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je izjavio da je njegov razgovor sa predsednikom Vučićem bio dug i težak, ali iskren.

Predsednik je juče otkazao sve posete u inostranstvu i izvinio se predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju zbog otkazivanja prisustva na velikom skupu COP 27, koji se održava u Šarm el Šeiku od 7. novembra.

preuzeto: RTS, foto: Kosovo online